‘Industrie zal dit jaar geleidelijk weer herstellen’ 

Meer optimisme, meer mensen die zijn aangenomen, meer exportorders.

De Nederlandse industrie lijkt de zwaarste tijd achter de rug te hebben. Er werd in februari nog steeds minder geproduceerd dan een maand eerder, maar de verslechtering van de bedrijfsomstandigheden lag volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) wel op het laagste niveau in dertien maanden. 

Sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO denkt dat "de industriële productie ongeveer de bodem heeft bereikt en in de loop van dit jaar geleidelijk kan herstellen".

De door Nevi geraadpleegde inkoopmanagers zijn in hun vooruitzichten voor het komende jaar ook optimistischer dan ze de afgelopen twaalf maanden zijn geweest. Industriële bedrijven hebben in februari weer meer mensen aangenomen, iets wat ze al sinds mei vorig jaar niet meer hadden gedaan. Mede daardoor namen de achterstanden fors af, maar de lange levertijden en het nog altijd lage aantal nieuwe orders blijft de sector parten spelen.

De Nederlandse industrie heeft al langere tijd last van hevige concurrentie uit andere landen. In februari steeg het aantal orders voor export echter weer voor het eerst in bijna twee jaar.

Energie-intensieve bedrijven in bijvoorbeeld de chemische industrie en basismetaalindustrie blijven het wel lastig hebben door de hoge stroomprijzen. Mede daardoor nam de productie in die sectoren vorig jaar met 13 en 20 procent af.

"Voor industriële bedrijven in de EU zijn de elektriciteitsprijzen zelfs drie keer zo hoog als in de Verenigde Staten en twee keer zo hoog als in China. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de energie-intensieve industriële branches op korte of middellange termijn geheel zullen herstellen", ziet econoom Swart.

De zogeheten algehele inkoopmanagersindex van Nevi kwam voor februari uit op 49,3, tegen 48,9 in januari en 44,8 in december. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp van de industriële bedrijvigheid. (ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen