Industrie werkt lekker door ondanks recessiespook

De gemiddelde dagproductie lag in september 4,6 procent hoger.

De Nederlandse industrie heeft in september duidelijk meer geproduceerd dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde dagproductie lag 4,6 procent hoger. De groei is in de afgelopen vier maanden daarmee redelijk stabiel gebleven, maar is wel kleiner dan in de maanden daarvoor.

Bijna de helft van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in september meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie de grootste groei. Ook de productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw sterk. In september 2021 was echter door het aanhoudende chiptekort de productie in een aantal fabrieken tijdelijk stilgelegd.

De stemming onder ondernemers in de industrie is volgens het CBS in oktober nauwelijks veranderd. Ze waren wel wat minder positief over hun orderpositie dan een maand eerder. In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, is het vertrouwen van ondernemers in de industrie in oktober wel verder verslechterd. Dat komt doordat ze negatiever waren over de toekomstige bedrijvigheid.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen