In de VS dreigt de economie op hol te slaan

Opnieuw gaat de rente omhoog om de inflatie te beteugelen.

De economie van de Verenigde Staten is in de laatste drie maanden van afgelopen jaar sneller gegroeid dan verwacht. Daarmee wordt de kans groter dat de Amerikaanse rente opnieuw zal worden verhoogd. Wel gaan marktpartijen uit van een stap van een kwart procentpunt. Consumenten gaven juist minder uit dan economen hadden voorzien.

Het Amerikaanse ministerie van Handel schat dat de groei 2,9 procent bedroeg op een geannualiseerde basis. Daarbij wordt de groei in een kwartaal kunstmatig doorgetrokken naar een cijfer dat vergelijkbaar is met dat van de jaarlijkse groei. Volgens de methode die in Nederland wordt gehanteerd komt dat neer op een groei van 0,7 procent. Voor heel 2022 ging 's werelds grootste economie 2,1 procent vooruit.

De Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve is al langere tijd bezig de rente te verhogen om zo de hoge inflatie aan te pakken. Bij de rentevergadering in december ging het om een verhoging met 0,5 procentpunt. Daarvoor ging de rente nog sterker omhoog. Die renteverhogingen zorgen voor tegenwind voor de Amerikaanse economie, bijvoorbeeld omdat financieringskosten voor bedrijven stijgen en consumenten meer geld kwijt zijn aan leningen en hypotheekrente.

Inmiddels is de inflatie in de VS aan het afzwakken, vooral dankzij de gedaalde energieprijzen. Daardoor kan de Fed het kalmer aan doen met het verhogen van de rente. Volgende week is er weer een rentebesluit van de centrale bank.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?a889b13. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen