Het blokkeren van boekhoudfraude middels blockchain

De verwachtingen van blockchain zijn hooggespannen. Een van de vele gebieden waarop het invloed zal hebben is op de wijze waarop de boekhouding wordt uitgevoerd.

Het grote aantal fraudes dat het bedrijfsleven de afgelopen jaren heeft gezien, heeft het vertrouwen in de accountancy geen goed gedaan. De behoefte aan een robuust boekhoudsysteem is dan ook groot. Blockchain biedt mogelijk uitkomst met tripple entry accounting in plaats van double entry accounting

In plaats van het bijhouden van aparte administraties, kunnen bedrijven hun transacties opnemen in een gedeeld register. In dit verstrengelde systeem blijven de transacties ongewijzigd bestaan. Alleen transacties die matchen worden opgenomen, bijvoorbeeld een rekening tegenover een factuur. In een smart contract is opgenomen dat beide partijen akkoord zijn met de transactie. Uiteraard kunnen voorwaarden gewijzigd worden, maar alleen in overeenstemming. 

[avg-advertorial slug=”ontdek-de-nieuwe-wereld-van-blockchain”] 

Een ander voordeel van een gedeeld grootboek in blockchain is dat het het audit proces veel gemakkelijker maakt. Het geeft beide partijen realtime inzicht in de status van transacties. Vergelijk het met een tag op Facebook, die op de tijdlijn verschijnt van zowel de persoon die getagged is als de persoon die de tag heeft gezet. Vergelijkbaar worden de transacties tussen twee ondernemingen getoond in beide boekhoudsystemen. 

De voordelen van tripple entry accounting zijn: 
– Lagere auditkosten op korte termijn en mogelijk volledig geautomatiseerde audits in de toekomst.
– De garantie dat data niet eenzijdig kan worden aangepast.
– Aangezien de invoering van transacties gedistribueerd is en cryptografisch verzegeld, is het bijna onmogelijk om activiteiten te verbergen of te vernietigen. 
– De kans op menselijke fouten neemt af. 
– Het wordt veel makkelijker om te volgen of afspraken in slimme contracten op de juiste manier worden nageleefd. 

In de huidige situatie is het bedrijfsleven afhankelijk van accountants en management die zeggen dat de boeken kloppen. Dit blijkt echter niet altijd het geval. Tripple entry accounting lost dit probleem op. Zouden we in de 21ste het einde kunnen zien van schandalen, zoals Enron? 

Gerelateerde artikelen