Herstel van vertrouwen in de industrie zet door

Fabrikanten rekenen erop dat de productie de komende maanden zal toenemen.

Producenten in de Nederlandse industrie waren in mei opnieuw minder negatief gestemd dan een maand eerder. Fabrikanten waren volgens het CBS vooral positiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze wat minder negatief over de orderpositie. Het oordeel over de voorraden gereed product bleef even negatief.

  • De industrie is al jaren aan het kwakkelen
  • Productiviteit, prijzen en vertrouwen daalden gestaag
  • Maar vorige maand kwam keerde het pessimisme in een klein vertrouwen

De graadmeter die het producentenvertrouwen meet, verbeterde deze maand naar min 2,8, van min 3,6 in april. Het producentenvertrouwen bleef daarmee in mei onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van min 1,3. Het vertrouwen bereikte in oktober 2021 het hoogste niveau met een stand van 10,4. In april 2020, bij de uitbraak van de coronacrisis, werd de laagste waarde (min 31,5) genoteerd.

In de helft van de belangrijkste branches van de industrie verbeterde het vertrouwen. De toename was het grootst bij de producenten van hout- en bouwmaterialen. Fabrikanten in de elektrotechnische en machine-industrie waren het meest positief. In de branche textiel, kleding en leer was het vertrouwen het laagst. (ANP)

BDO optimistisch over toekomst Nederlandse maakindustrie

Gerelateerde artikelen