Handel in MKB-bedrijven neemt toe dankzij lagere inflatie

Dit jaar gaat de vraag naar bedrijven het aanbod overtreffen.

Steeds meer bedrijven worden te koop aangeboden op overnameplatforms. De waarde van bedrijven is de afgelopen jaren gestegen, waardoor een bedrijf verkopen aantrekkelijker is geworden.  Dit volgt op jaren van terughoudendheid.

Dit meldt het FD. Het gaat volgens de krant vooral om MKB-bedrijven. De interesse komt van andere bedrijven en investeerders. Die durven weer geld uit te geven voor overnames nu de inflatie afzwakt en de rentestijgingen tot stilstand zijn gekomen. Daardoor stijgen ook de resultaten van bedrijven, wat een koop aantrekkelijker maakt.

Wat volgens het FD helpt is dat private-equityfondsen op overnamepad gaan met goedgevulde overnamekassen. Dat haalt steeds meer ondernemers over om hun zaak te koop aan te bieden.

Het FD verwijst naar Brookz, het grootste overnameplatform voor bedrijven in Nederland. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn daar vijftien procent meer bedrijven te koop aangeboden in vergelijking met begin vorig jaar. Het aantal potentiële kopers steeg in deze periode met twintig procent.  

Ook vorig jaar wilden ondernemers wel van hun bedrijf af, zo weet het FD, maar toen waren er veel minder belangstellenden. Of ze stelden tal van aanvullende eisen om risico’s af te dekken, bijvoorbeeld de prijs afhankelijk maken van toekomstige resultaten.

Het herstel van de fusie- en overnames begon al in de tweede helft van vorig jaar. Toen steeg het aantal deals met twaalf procent. De gemiddelde koopprijs steeg tot 4,75 keer de brutowinst. Volgens het FD zullen de prijzen in dit kwartaal licht stijgen, van drie tot vijf procent.

Volgens het FD verschuift de fusie- en overnamemarkt van een verkopers- naar een kopersmarkt, zonder dat dit tot buitensporige prijsopdrijving zal leiden. De grootste uitdaging voor zowel kopers als verkopers van bedrijven is om de juiste waardering van een onderneming vast te stellen. Door de coronacrisis en de Oekraïneoorlog zijn de bedrijfsresultaten nogal vertekend. Voor ondernemers die hun bedrijf van de hand willen doen, is het volgens het FD van groot belang dat zij historische ontwikkelingen en schommelingen in de winstgevendheid kunnen onderbouwen.

Verwacht: golf van fusies en overnames in het MKB

 

Gerelateerde artikelen