Groei mkb zakt met tientallen procenten

In juni was de omzetgroei de laagste sinds anderhalf jaar.

De gemiddelde omzetgroei van Nederlandse mkb-bedrijven is in een maand tijd ruim gehalveerd. In juni bedroeg de gemiddelde omzetgroei van mkb-bedrijven 8,22 procent. In de maand ervoor was dit percentage nog 17,29 procent. 

Dat blijkt uit cijfers van de Exact MKB Monitor, die gebaseerd zijn op verwerkte data van 340.000 administraties. Uit diezelfde monitor blijkt ook dat de omzetgroei in juni de laagste is in bijna anderhalf jaar tijd.

“Waar de gemiddelde omzetgroei in april en mei nog toenam ten opzichte van de maand ervoor, zien we in juni een vrij sterke daling in de groei”, vertelt Marcus Schuite, Senior Solution Marketing Manager bij Exact. “Vooral de handel is hard geraakt in juni. Ondernemers in deze sector zagen hun omzetgroei het sterkst afnemen van 9,05 procent in mei naar 2,57 procent in juni. Dat is een afname van ruim 71 procent.”

“Ook mkb-bouwbedrijven en horecaondernemers zagen hun omzetgroei sterk teruglopen, met respectievelijk 70 en 50 procent. Deze cijfers laten goed zien dat consumenten de hand op de knip houden en voorzichtig zijn met het doen van uitgaven.” 

 

Gerelateerde artikelen