Faillissement dreigt voor energiebedrijven

Kleine energieleveranciers in Nederland dreigen failliet te gaan door de hoge prijzen voor gas, en de daaraan gekoppelde stroomprijzen. Zij hebben het gas al hebben verkocht zonder zelf over een voorraad te beschikken.

Dat meldt het FD. Nu de kostprijs hoger uitvalt dan eerdere verkoopprijzen, ontstaan financieringsproblemen. In België en Groot-Brittannië heeft dat al tot faillissementen geleid.

"De meeste energiebedrijven zitten short, de een wat meer dan de ander", zegt Jan Willem Zwang, eigenaar van adviesbureau Stratergy. Deze bedrijven beschikken dus niet daadwerkelijk over de gasreserves en hebben het risico op de prijsexplosie niet goed afgedekt, beaamt Eelco Wessels Boer, commercieel directeur van Innova Energie uit Den Haag: "Er zijn ook leveranciers in de markt die gestopt zijn met het verkopen van gas."

Nederland telt tientallen energieleveranciers. Naast grote spelers als Eneco, Essent en Vattenfall zijn dat veelal kleinere energiemaatschappijen, die zich richten op groene stroom of lage prijzen. "Energieleveranciers hopen nu op een milde winter", aldus Zwang. In dat geval daalt, vermoedelijk, de gasprijs.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen