EY incasseert de ene na de andere dreun

In Engeland is alweer een onderzoek naar de accountants gestart.

De rampspoed voor EY houdt maar niet op. Na een hoofdrol in het Wirecard-schandaal in Duitsland, examenfraude in de VS, de geflopte splitsing van het concern en bezuinigingen in de VS, is het nu Engeland waar de noodklok luidt. Daar heeft de Britse financiële waakhond FRC twee nieuwe onderzoeken geopend naar boekhoudpraktijken van EY. 

Een gaat over de controle van de boeken van de ingestorte online meubelverkoper Made.com. Afgelopen najaar ging dit bedrijf op de fles. Het onderzoek volgt drie maanden na een andere zaak tegen EY in Groot-Brittannië. EY zou de hand hebben gelicht met de Britse vennootschapswet door te lang de boeken van het Schotse waterbedrijf Stirling Water Seafield Finance te hebben gecontroleerd. Accountantskantoren in Groot-Brittannië mogen een beperkte tijd hetzelfde bedrijf controleren, maar EY heeft zich daar niet aan gehouden.

EY heeft in het Verenigd Koninkrijk nu vijf onderzoeken tegen zich lopen. De boekencontroles bij Thomas Cook, NMC Health en London Capital & Finance lopen al iets langer, bedrijven die stuk voor stuk bankroet gingen. 

In Duitsland worstelt EY nog steeds met de naweeën over de rol bij het Wirecard-debacle. De Duitse EY-organisatie mag als straf voor tekortschietende controles bij betaalbedrijf Wirecard twee jaar lang geen nieuwe beursgenoteerde ondernemingen aannemen als controleklant.

Nog meer in het oog springt de wereldwijde zeperd over de splitsing van het concern, waarbij de adviseurs en de accountants elk hun weg zouden gaan. De financiële schade van het project is 600 miljoen dollar, waardoor de Amerikaanse tak nu fors moet snijden in kosten en banen.

In VS kampt EY ook nog met de gevolgen van omvangrijke examenfraude waar lokale accountants bij betrokken waren. Toezichthouder SEC legde EY een boete op van 95 miljoen dollar. Het lukt EY maar niet om de onderliggende problemen hiervan op te lossen.
 

Gerelateerde artikelen