Duitse EY: twee jaar op het strafbankje

Straf voor tekortschietende controles bij betaalbedrijf Wirecard.

De Duitse EY-organisatie mag als straf voor tekortschietende controles bij betaalbedrijf Wirecard twee jaar lang geen nieuwe beursgenoteerde ondernemingen aannemen als controleklant. Ook krijgt EY, net als enkele (oud)medewerkers, een boete opgelegd. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, op basis van berichtgeving in het Duitse Handelsblatt. 

APAS, de Duitse toezichthouder op het accountantsberoep, kon niet vaststellen of EY destijds bij Wirecard wel of niet met opzet steken heeft laten vallen. Daarmee wordt een controversiële vraag over de strafrechtelijke en civielrechtelijke aansprakelijkheid van het kantoor ontweken, zo stelt de FT.

EY krijgt van toezichthouder APAS verder een boete opgelegd van een half miljoen euro. Vijf betrokken accountants krijgen ook boetes, variërend van 23.000 euro tot 300.000 euro. Zeven andere betrokkenen leverden eerder hun vergunning als accountant in en ontlopen zo een boete van de toezichthouder.

In juni 2020 maakte betalingsverwerker Wirecard bekend dat bijna twee miljard euro aan banktegoeden die op de balans stond kwijt was en mogelijk nooit had bestaan. Het bedrijf trok daarop zijn financiële publicaties van de voorgaande jaren in en ging kort daarna ten onder. EY was jarenlang controlerend accountant van Wirecard.