Energietransitie in het geding door prijsdaling grondstoffen

Investeren in mineralen is door overaanbod de moeite niet meer waard.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) waarschuwt voor een dreigend tekort aan mineralen die belangrijk zijn voor de energietransitie. De prijzen voor de mineralen, cruciaal voor elektrische voertuigen, windturbines en zonnepanelen, zijn gedaald tot het niveau van voor corona, omdat het aanbod de vraag heeft ingehaald.

  • IEA waarschuwt voor tekort aan cruciale mineralen.
  • Prijzen mineralen dalen, aanbod overtreft vraag.
  • Investeringen nodig voor toekomstige mineraalbehoefte.

Het IEA is bang dat dit investeerders kan afschrikken die nodig zijn om aan de toekomstige vraag te voldoen. De vraag naar deze mineralen stijgt naar verwachting flink, nu veel landen de verkoop van nieuwe verbrandingsmotoren de komende jaren willen uitfaseren.

Lees ook:

Verwachtingen

Het in Parijs gevestigde agentschap heeft berekend dat aangekondigde projecten in 70 procent van de koper- en 50 procent van de lithiumbehoefte kunnen voorzien. Dat is in een scenario waarin landen wereldwijd hun nationale klimaatdoelstellingen halen. Beide metalen zijn heel belangrijk voor de productie van elektrische voertuigen.

Voorwaarden voor schonere energie

“Gewaarborgde en duurzame toegang tot cruciale mineralen is essentieel voor een soepele en betaalbare transitie naar schone energie”, zei topman Fatih Birol van het IEA in een verklaring. “De honger van de wereld naar technologie voor zonnepanelen, elektrische auto’s en batterijen groeit snel, maar we kunnen die niet stillen zonder betrouwbare en groeiende voorraden van cruciale mineralen.” (ANP)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen