Economisch beeld verbetert

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van CBS is in oktober verbeterd, meldt het CBS.

In de Conjunctuurklok van half oktober presteren alle indicatoren beter dan hun langjarige trend.

Consumenten en producenten positief
De stemming onder consumenten is in september wat minder positief dan in augustus. Vooral over het economisch klimaat oordelen consumenten minder positief. Het producentenvertrouwen steeg in september en bereikte het hoogste niveau in 9,5 jaar. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt ruim boven het langjarig gemiddelde.

Export, consumptie huishoudens en investeringen hoger
Het volume van de goederenexport was in augustus ruim 7 procent groter dan in augustus 2016. De groei was een fractie groter dan in juli. In augustus groeide vooral de export van personenauto’s, machines en apparaten, en chemische producten. Zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder.

Productie industrie bijna 4 procent hoger in augustus
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus bijna 4 procent hoger dan in augustus 2016. De stijging is iets groter dan in juli. Al bijna twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Iets meer faillissementen in september
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in september 2017 met 4 toegenomen. In augustus bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau in deze eeuw.

Arbeidsmarkt verbetert verder
Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen groeide in het tweede kwartaal met 53.000 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Gemiddeld waren er in het tweede kwartaal 10,2 miljoen banen. Daarbij zijn alle banen meegeteld, voltijd en deeltijd. Het aantal banen groeit nu ruim drie jaar op rij. De laatste drie kwartalen kwamen er telkens meer dan 50.000 banen bij. Hierdoor is de toename ten opzichte van het tweede kwartaal 2016 ruim 200.000.

Bruto binnenlands product 
Het bruto binnenlands product (bbp) is in het tweede kwartaal van 2017 met 1,5 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Dit blijkt uit de tweede berekening van het bbp door het CBS. De groei is vooral te danken aan de uitvoer en de consumptie van huishoudens. Ook de investeringen namen weer toe. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2016 was de omvang van het bbp 3,3 procent groter.

Bron: CBS

Gerelateerde artikelen