Economisch beeld minder gunstig

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is in oktober een fractie minder gunstig dan een maand eerder.

Dat meldt het CBS. 

De Conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.

Consumenten- en producentenvertrouwen afgenomen
In september zijn consumenten negatiever dan in de voorgaande maand. Ook het producentenvertrouwen daalde in september. Zowel het vertrouwen van producenten als het consumentenvertrouwen ligt boven het langjarige gemiddelde.

Export, consumptie huishoudens en investeringen groeien
Het volume van de goederenexport was in augustus 2,5 procent groter dan in augustus 2018. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. In augustus 2019 groeide vooral de export van aardolie- en chemische producten. Daarentegen kromp opnieuw de export van elektrotechnische apparatuur.

Consumenten hebben in juli 1,7 procent meer besteed dan in juli 2018. De groei is hoger dan in de voorgaande maand. Consumenten hebben in juli 2019 vooral meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten besteed.

In juli was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,4 procent groter dan in juli 2018. Dat is vooral te danken aan hogere investeringen in gebouwen en machines.

Productie industrie opnieuw lager
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 0,8 procent lager dan in augustus 2018. Dit is de zesde achtereenvolgende maand met een krimp van de productie.

Aantal banen blijft stijgen
Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het tweede kwartaal met 42.000 toe tot 10.675.000. De groei van het aantal banen ten opzichte van het voorgaande kwartaal komt daarmee op 0,4 procent. In een jaar tijd kwamen er 201.000 banen bij.

Het aantal banen groeit al ruim vijf jaar achter elkaar. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 zijn er 947.000 banen bijgekomen. De groei piekte in het vierde kwartaal van 2017 met ruim 71.000.

Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2019 in totaal 3,4 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 0,5 procent meer dan een kwartaal eerder.

Het aantal werklozen (ILO-definitie) is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 7.000 per maand gestegen naar 321.000 in augustus 2019. Hiermee was 3,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos. In juli was dat 3,4 procent.

Eind juni was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot een nieuwe recordstand van 284.000. Dat is een toename van 6.000 vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Er zijn nu ruim driemaal zo veel vacatures als op het dieptepunt in 2013.

Door de afname van de werkloosheid en de toename van de vacatures is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt: gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. In het eerste kwartaal waren dat nog 88 vacatures per 100 werklozen.

Bbp groeit met 0,4 procent in tweede kwartaal 2019
Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2019 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei is vooral te danken aan de investeringen en de consumptie door huishoudens. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2018 was de omvang van het bbp 1,8 procent groter.

Gerelateerde artikelen