De krimp in Duitsland wordt volgend jaar minimaal

Een half jaar geleden werd nog een groei verwacht van 3,6 procent.

De Duitse economie zal volgend jaar met 0,2 procent krimpen onder druk van de hoge inflatie en dure energie. Dat voorspellen de belangrijkste economische adviseurs van bondskanselier Olaf Scholz.

Het gaat om voorspellingen van de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. De adviseurs spreken van een enorme druk op huishoudens en bedrijven door inflatie en energiekosten. Door die hoge prijzen wordt de koopkracht ondermijnd, waardoor de consumentenuitgaven onder druk staan. Bedrijven hebben te kampen met hogere kosten voor energie, wat de winsten weer schaadt. Ook moeten energie-intensieve bedrijven productie afschalen of stilleggen vanwege de dure energie.

In maart rekenden de experts nog op een groei in 2023 met 3,6 procent voor Duitsland, de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland. Ze denken verder dat de Duitse inflatie volgend jaar op gemiddeld 7,4 procent zal uitkomen. De adviseurs zeggen dat de Europese Centrale Bank (ECB) op vastbesloten wijze moet doorgaan met het verhogen van de rente om de hoge inflatie te beteugelen.

 

Gerelateerde artikelen