CBS: Producentenvertrouwen iets afgevlakt

Het producentenvertrouwen is in mei iets lager uitgekomen dan een maand eerder, toen de vertrouwensindicator het hoogste niveau in vijf jaar tijd bereikte. Dat bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De vertrouwensindex kwam uit op 4,4 van 4,7 een maand eerder. Volgens het statistiekbureau waren ondernemers de afgelopen tijd wat minder positief over hun toekomstige productie.

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers echter de overhand. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief. Het vertrouwen ligt ook ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van 0,5, zo merkt het statistiekbureau op. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde van 9,4 en ruim een jaar later de laagste waarde van min 23,5.

Het CBS meldde ook dat de afzetprijzen van de industrie in april 8,1 procent lager waren dan een jaar eerder. Dat is een iets grotere afname dan een maand eerder, in maart waren de prijzen 7,5 procent lager dan een jaar eerder. Opnieuw waren vooral de olieprijs en de prijzen in de aardolie-industrie fors lager dan een jaar eerder, aldus het CBS.

 

(AFN)

Gerelateerde artikelen