Basisvoorwaarden natuursubsidie SNL-a wijzigen

Agrariërs die subsidie ontvangen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer (SNL-a), krijgen te maken met een nieuwe basisvoorwaarde per 1 januari 2018. Deze wijziging kan gevolgen hebben voor hun subsidie.

De Europese regelgeving voor landbouwsubsidies kent een aantal basisvoorwaarden, ook wel 'baseline' genoemd. De nieuwe basisvoorwaarde verbiedt het doden of vangen van bepaalde vogelsoorten, en het vernielen, beschadigen of wegnemen van hun nesten, rustplaatsen of eieren.

Deze nieuwe voorwaarde geldt vanaf 1 januari 2018 ook voor boeren die subsidie voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer ontvangen. Omdat de voorwaarden wijzigen tijdens de looptijd van de subsidie, heeft de agrariër de mogelijkheid om zijn beheersubsidie per 1 januari 2018 te beëindigen. Dit kan eenmalig boetevrij. Al lopende beheersubsidies moeten dan wel opgezegd worden. Het is niet mogelijk een deel van de beheersubsidies op te zeggen.

RVO: “Kiest u voor beëindiging van uw beheersubsidie? Dan stellen wij de subsidie met ingang van 1 januari 2018 naar verhouding vast. U hoeft de subsidie die u al heeft ontvangen niet terug te betalen. Vanaf de datum van beëindiging hoeft u ook niet meer te voldoen aan de subsidievoorwaarden. Kiest u niet voor beëindiging van uw beheersubsidie? Dan loopt uw subsidie automatisch door. Wilt u uw beheersubsidie beëindigen? Neem daarvoor contact met ons op om het meldingsformulier aan te vragen. Met dit formulier geeft u aan ons door dat u uw subsidie wilt beëindigen. Zorgt u ervoor dat u de melding uiterlijk 15 oktober 2017 verstuurt? Anders kunnen wij uw subsidie niet beëindigen.”

Gerelateerde artikelen