Banken door brexit groter in eurozone

Meer en meer banken die nu hun hoofdkantoor nog in het Verenigd Koninkrijk hebben, werken aan een uitbreiding van hun activiteiten in de eurozone vanwege de brexit.

Meer dan vijftig banken hebben al gesprekken gehad met toezichthouders van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Dat zei vicevoorzitter Sabine Lautenschläger van de toezichtstak van de centrale bank.

Acht banken hebben al een formele aanvraag ingediend voor een nieuwe licentie. Die hebben ze nodig omdat ze zonder licentie na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie geen zaken meer mogen doen. Nog eens vier banken hebben plannen voor een forse uitbreiding op het Europese vasteland. De rest zit in wat de ECB als een ‘pre-aanvraagfase' omschreef.

Toezichthouders benadrukten dat de tijd begint te dringen. Een aanvraag moet in de eerste helft van dit jaar binnen zijn, zodat die beoordeeld kan worden voordat de brexit in maart 2019 een feit wordt.

Verder kondigde de ECB aan in maart met strengere regels rond slechte leningen te komen. Geldleners moeten meer doen om die van de balans af te voeren. De regels zouden oorspronkelijk al in januari worden ingevoerd, maar dat stelde de ECB uit.

Vooral vanuit Italië is er veel kritiek op de nieuwe regels omdat het slecht kan zijn voor het economisch herstel, als banken gedwongen worden een hogere financiële buffer aan te houden om zich tegen slecht renderende leningen in te dekken.

(ANP)

Gerelateerde artikelen