ASML verder aan de ketting door geopolitieke spanningen

De VS wil dat ASML het onderhoud staakt aan chipmachines in China

De Amerikaanse regering pleit voor verdere exportbeperkingen voor chipmachinemaker ASML. De voor exportbeleid verantwoordelijke onderminister Alan Estevez zal volgende week bij een bezoek aan Nederland aandringen op een verbod op onderhoudsdiensten in China voor een aantal chipmachines.

  • De VS wil ASML  nog meer exportbeperkingen voor China opleggen
  • Vorig jaarA mocht ASML al minder chipmachines exporteren naar China
  • Er zijn al langer zorgen over de gevolgen van geopolitiek op bedrijven en de economie

Estevez praat volgende week maandag met vertegenwoordigers van de Nederlandse regering en ASML. Vorig jaar kondigde het kabinet aan de export van chipmachines van ASML naar China verder te beperken, na druk van de Amerikaanse regering. De geavanceerdste apparatuur van het Veldhovense bedrijf mocht al niet naar het Aziatische land. Daar kwamen beperkingen bovenop voor de verkoop van bepaalde types van de op een na nieuwste generatie chipmachines.

In het bedrijfsleven en op financiële markten zijn al langer zorgen over de geopolitieke gevolgen voor bedrijven en de economie. Dan gaat het over bijvoorbeeld olietekorten door oorlogen, exportbeperkingen, sancties en gevolgen voor rente

(tekst loopt door onder het blok)

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

"Elk land gaat uiteindelijk over zijn eigen maatregelen, die afhangen van technologische en geopolitieke ontwikkelingen", voegt hij daaraan toe. Over de inhoud van de gesprekken wil de woordvoerder niets zeggen.

ASML geeft geen commentaar. Het Amerikaanse ministerie van Handel wilde niet ingaan op vragen van persbureau Reuters.

Lees ook: Paul Singern (Elliot): ‘Financiële markten onderschatten geopolitieke spanningen’

 

 

 

Gerelateerde artikelen