Accountantskantoor De Jong & Laan moet ruim 1,5 ton schade vergoeden

Accountantskantoor De Jong & Laan moet ruim 167.000 euro aan schadevergoeding betalen als gevolg van onzorgvuldig handelen. Een bankschuld van 580.000 euro was niet goed in de jaarrekening verwerkt waardoor een cliënt hoofdelijk aansprakelijk werd voor dit bedrag.

Die aansprakelijkheid moest ze afkopen voor een bedrag van 150.000 euro. Na eerder een procedure bij de Accountantskamer spande ze een civiele rechtszaak aan bij de rechtbank Overijssel. De zaak draait om een bouwbedrijf in Drenthe. De eigenaar hoorde dat hij ongeneeslijk ziek was en de accountant werd om raad gevraagd. De vrouw van de zieke eigenaar werd bestuurder van de holding zodat zij de laatste zaken na de dood van haar man kon regelen. Over die schuld van 580.000 euro werd met geen woord gerept. Had de accountant gewezen op die schuld en op de hoofdelijke aansprakelijkheid, dan had de vrouw de bank kunnen verzoeken om kosteloos uit die hoofdelijkheid ontslagen te worden. “Zoiets is ook gebruikelijk in een geval, waarin een holding een werkmaatschappij verkoopt. Daarom zou de bank daartegen toen ook geen bezwaar hebben gehad, mede omdat de bank begin 2014 nog een goede dekking had in de vorm van een pandrecht op onder meer de debiteuren'', schrijft de civiele rechter in het vonnis.

Omdat de vrouw na de dood van haar man in 2013 die aansprakelijkheid alsnog moest afkopen met 150.000 euro, is dat de schade die ze claimt bij het accountantskantoor. Voor de civiele rechter was van groot belang hoe de Accountantskamer in deze zaak oordeelde. Die concludeerde vorig jaar dat de accountant nadere inlichtingen had moeten inwinnen. Doordat hij nader onderzoek achterwege liet, handelde hij in strijd met het beginsel van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid. Volgens de rechtbank tonen de overwegingen van de tuchtrechter overtuigend aan dat De Jong & Laan handelde in strijd met de in de beroepsgroep geldende normen. Daardoor heeft het kantoor niet de zorg van een goed opdrachtnemer in acht genomen. Dat maakt het kantoor verantwoordelijk voor de geleden schade.

De stelling van het accountantskantoor dat de vrouw al veel eerder met het bestaan van de aansprakelijkheid bekend had moeten zijn – en dus eerder met haar claim had moeten komen – wordt verworpen door de rechter. Van de klager viel niet te verwachten dat ze eerder op de hoogte was, omdat juist het accountantskantoor verzuimd had te informeren over die aansprakelijkheid. Naast de afkoopsom moet het kantoor ook de kosten voor een financieel adviseur vergoeden.

Lees ook:

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen