‘NBA moet tuchtklachten indienen tegen accountants OOB-kantoren’

Stichting Wakkere Accountant (SWA) wil dat de NBA tuchtklachten indient bij de Accountantskamer tegen alle accountants werkzaam bij de door AFM gekritiseerde OOB-kantoren Accon avm, Baker Tilly Berk, BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG, Mazars en PwC.

Dit schrijft het bestuur van SWA in een brief aan het NBA-bestuur. Volgens de stichting bestaat er een “wijdverspreide opinie dat de NBA meer geïnteresseerd zou zijn in de belangen van grote kantoren dan van mkb-kantoren”. “Om die indruk te bestrijden heeft het SWA-bestuur aandacht gevraagd bij het NBA-bestuur voor het feit dat bij mkb-kantoren via het tuchtrecht alle daar werkzame accountants veel zwaarder worden gestraft dan OOB-kantoren als het stelsel van kwaliteitsbeheersing onvoldoende wordt bevonden,” aldus het SWA-bestuur.

SWA schrijft in de brief aan de NBA over de relatief zware tuchtstraffen voor mkb-kantoren: “Opvallend is dat dergelijke maatregelen tegen grote kantoren ontbreken, terwijl de AFM bij herhaling duidelijk maakte dat het stelsel van kwaliteitsbeheersing bij geen enkel OOB-kantoor voldoet. Dat zou moeten hebben geleid tot tuchtrechtelijke klachten, ingediend door de NBA.”

De stichting wil daarom dat de NBA alsnog tuchtprocedures gaat aanspannen tegen alle accountants bij de gekritiseerde OOB-kantoren. Mocht het NBA-bestuur dat om de een of andere reden niet willen, dan overweegt het SWA-bestuur zelf die tuchtklachten in te dienen.

Gerelateerde artikelen