Accountancy groeide dit jaar met tien procent

​​​​​​​De zakelijke dienstverlening maakt fantastische tijden door.

In de administratieve dienstverlening, waaronder accountancy, was de omzet over het eerste kwartaal 10,6 procent hoger dan vorig jaar. Managementadviesbureaus lieten een groei van 17,5 procent zien en de uitzendbranche groeide met tien procent. Met name de kleinere uitzendbureaus zijn verantwoordelijk voor de groei.

Dat blijkt uit een sectorupdate van ING. Recente kwartaalcijfers van het CBS laten een omzetstijging van 14,9 procent in de zakelijke dienstverlening zien, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. De omzet stijgt al twee jaar op rij met dubbele cijfers, deels door hogere prijzen.

Binnen de sector zijn er wel verschillen. De omzet van reisorganisaties lag bijna 46 procent hoger dan begin 2022, toen de reisbranche nog werd geraakt door coronamaatregelen. Ook de omzet in de beveiliging liet met 33 procent een grote stijging zien. Dit had te maken met toenemende bedrijvigheid en stijgende prijzen.

Het ondernemersvertrouwen van de zakelijke dienstverlening steeg in het tweede kwartaal van 2023 naar 9,4, wat iets hoger is dan het vertrouwen in het eerste kwartaal van 2032 (8,7). Ondernemers zijn optimistisch over de verwachte ontwikkeling van de omzet en de personeelssterkte. Wel ziet bijna de helft van de ondernemers het personeelstekort als belemmering. 

Lees ook: Jong accountancy talent aan het woord: variatie van werk mag meer benadrukt worden
 

Gerelateerde artikelen