5 inzichten in het tekort van financial accountants

Het aantal vacatures voor financial accountants lag in het laatste kwartaal van vorig jaar 32 procent hoger dan een jaar eerder. Het tekort was er al voor de pandemie, maar na een dip in het aantal vacatures in de coronajaren is de schaarste weer in alle hevigheid terug.

Dat zegt Nanke van Asten, senior manager bij recruitmentorganisatie Robert Walters. “Veel bedrijven hebben tijdens de crisis een tijdelijke vacaturestop gehad. Dat heeft tot gevolg dat ze nu allemaal die ene professional zoeken van wie zij overtuigd zijn dat hij een geweldige aanwinst zal zijn voor de organisatie, die alle taken al onder de knie heeft en zo voor de nodige verlichting op de afdeling finance kan zorgen. Veel organisaties vissen daardoor in dezelfde vijver, en die vijver is echt te klein.”

1. Zo ziet de ideale financial accountant eruit

 “Er is een grote ontwikkeling gaande binnen financial accounting, namelijk digitalisering”, vervolgt Van Astem. “Daardoor wordt bijvoorbeeld het echte handwerk zoals het verwerken van facturen geautomatiseerd en worden rapportages bij wijze van spreken met een druk op de knop uitgedraaid. Wil je daar als professional nog waarde aan toevoegen, dan heb je skills om deze automatisering goed in te richten. Of je hebt sterke analytische vaardigheden nodig om duiding te geven aan die rapportages.”

Juist dit soort financial accountants wordt nu veel gezocht door bedrijven. “Maar die upgrade van de functie is niet voor iedereen weggelegd”, zegt Van Asten. “De schaarste die we nu zien is dan ook deels een gevolg hiervan, omdat niet iedere professional mee kan op dit nieuwe niveau.”

2. Oorzaken van het tekort

Voor de uitbraak van de coronacrisis werd naar schatting de helft van de vacatures voor financial accountants vervuld met expats, vervolgt Van Asten. Maar de afgelopen twee jaar kwamen veel minder professionals uit het buitenland deze kant op, terwijl tegelijkertijd sommige expats die hier al woonden tijdens de crisis terugkeerden naar huis. 

“Inmiddels zien we wel dat steeds meer expats weer deze kant op komen, maar ook merken we dat organisaties iets minder open staan om mensen actief te werven in het buitenland. Dat heeft te maken met regelgeving rondom het coronavirus. Voor een sollicitatiegesprek vlieg je nu niet zomaar even over. En dat terwijl zo’n functie misschien prima remote valt uit te voeren, maar die flexibiliteit is er niet altijd.”

 3. Wat organisaties kunnen doen om de financial accountant toch binnen te halen

“Kijk nog meer dan anders naar de potentie van een kandidaat. Past hij goed binnen de bedrijfscultuur? Maar ook: is dit een professional die zich nog verder kan ontwikkelen? Zoek op dit moment niet alleen maar naar iemand die al voor honderd procent binnen het functieprofiel past en alle eisen afvinkt, maar ook naar iemand die de potentie heeft om dat stuk digitalisering en automatisering nog onder de knie te krijgen en die in de toekomst kan leren om verbeteringen aan te brengen in bestaande processen.”

4. Wat financial accountants zelf belangrijk vinden

“Er is geen typische financial accountant. Voor een bepaalde groep is een duidelijk groeitraject belangrijk. Zij willen stappen maken. Dat kan zijn naar een leidinggevende positie of meer richting management accounting, business control, of naar een functie als specialist in een shared service center-omgeving.

“Een andere groep hecht juist veel waarde aan een goede work-life balance. Zij zullen zich niet op hun plek voelen als er rond de maandafsluiting standaard moet worden overgewerkt.”

5. Dit doet de schaarste met de salarissen voor financial accountants

“We zien zeker een stijging", zo besluit Van Asten. "Met name voor interim-professionals, maar dat is een heel expliciete vraag-aanbodmarkt. Bij het accepteren van een vaste baan spelen vaak ook andere overwegingen mee, zoals toekomstperspectieven. Dan is het salaris niet altijd zaligmakend.”

[avg-advertorial slug=”bent-u-op-zoek-naar-talentvolle-financials”]

Gerelateerde artikelen