Levensmiddelenconcern Unilever moet in Brazilië mogelijk miljarden betalen.
Overheid komt in actie als grote banken de ondergrens verder verlagen.
De Belastingdienst is kampioen in het opleggen van boetes. De vergrijpboetes zijn de ‘zwaargewichten’.
Vooral mkb profiteerde van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).
Driekwart van de Nederlanders verwacht over vijf jaar nog met contant geld af te rekenen. Wel zal het aantal keren dat met cash wordt betaald verder afnemen, zo komt naar voren uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) onder ruim duizend Nederlanders.
Rusland heeft het belastingverdrag met Nederland eenzijdig opgezegd. Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer. Rusland heeft een eis op tafel gelegd die Nederland "onacceptabel" vindt. Er was geen ruimte voor onderhandelingen, aldus Vijlbrief. Wel wil hij in gesprek blijven met het land.
De Belastingdienst is een onderzoek gestart naar "een reeks verzoeken" van bankmedewerkers van ING en Rabobank om met terugwerkende kracht extra hypotheekrenteaftrek te claimen. Dat schrijft Trouw.
De landen van de G7 hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over een wereldwijde minimumbelasting voor bedrijven. Daarmee krijgen Europese landen meer rechten om bijvoorbeeld Amerikaanse techondernemingen als Facebook en Amazon te belasten. Het akkoord legt ook een bodem onder de vennootschapsbelasting wereldwijd.
Het verdrag is op dinsdag 1 juni 2021 in Nicosia ondertekend. Nederland heeft nu met alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER) een belastingverdrag gesloten.
De Belastingdienst verstuurt vanaf gisteren de beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) 2020. Als de werkgever over 2020 recht heeft op één of meer tegemoetkomingen, dan ontvangt hij de beschikking vóór 1 augustus 2021.
De meeste mkb-bedrijven hebben tot nu toe wat betreft financiële gezondheid beperkt last gehad van de coronacrisis. Coronasteun heeft vooral voor het kleinbedrijf veel effect gehad.
Nieuw plan om betaalde belastingen door multinationals openbaar te maken kan schadelijk zijn, vindt fiscalist Peter Kavelaars.
Het Amerikaanse mediabedrijf ViacomCBS heeft in ongeveer anderhalf decennium ten minste 4 miljard dollar aan winstbelasting ontweken door middel van afspraken met de Nederlandse belastingdienst. Dit stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) na eigen onderzoek.
Banken zijn klaar met het regelen van de vergoedingen in het slepende rentederivatendossier.
Slechts 179 beginnende bedrijven hebben een beroep gedaan op de TVL-regeling.
Op 1 juli gaan de nieuwe EU btw-regels voor e-commerce in. Deze regels gelden vooral voor webshops met een jaaromzet van meer dan € 10.000 aan particulieren in andere EU-landen. Wat betekent dit in de praktijk? De Belastingdienst illustreert dit aan de hand van het verhaal van Bram en zijn goedlopende webshop ‘Brams Luxe Lederwaren’.
Het kabinet wil de veelbesproken BIK-regeling, waarmee investeringen door bedrijven gestimuleerd werden, intrekken.
De verlenging van het steunpakket kost de schatkist 6 miljard euro extra. De duurste maatregel is het verlengen van de loonsubsidieregeling NOW (2 miljard euro).
Voor alle ondernemers die zich inschreven vorig najaar of dit jaar.
De spelregels bij het navorderen en naheffen van belasting; hoe zat het ook alweer?
Het kabinet helpt slachtoffers van de toeslagenaffaire door hun private schulden over te nemen.
Het plan van de Amerikaanse president Joe Biden voor de eerste grote belastingverhoging in de Verenigde Staten sinds 1993 lijkt op steeds meer weerstand te stuiten. Mogelijk dat de verhoging iets moet worden afgezwakt om het plan door het Congres te krijgen. Sowieso lijkt het waarschijnlijk dat er nog maandenlange onderhandelingen nodig zijn, om de voorstellen erdoor te krijgen.
De landen van de G7 naderen een akkoord over het heffen van belastingen aan grote bedrijven. Een dergelijk akkoord beperkt de mogelijkheid van ondernemingen om winsten door te schuiven naar landen waar een soepeler belastingregime geldt, waarmee ze de betalingen kunnen ontduiken.
Het kabinet gaat de steunpakketten met drie maanden verlengen. De tegemoetkoming van de loonkosten en de vaste lasten van bedrijven blijven langer bestaan omdat ook de coronaregels veel langer in stand bleven dan eerst gedacht.
Nederlanders zijn in coronajaar 2020 over de gehele linie aanzienlijk rijker geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de vermogens van huishoudens fors gegroeid. Dat komt onder meer omdat er veel meer werd gespaard dan in andere jaren.
De Belastingdienst weet niet of het effectiever is om in te zetten op het voorkomen dat bedrijven en burgers niet correct aangifte doen, of op het controleren van aangiften achteraf.
Nederlandse bedrijven in Rusland en Russische bedrijven in Nederland dreigen vanaf volgend jaar flink meer belasting te gaan betalen. Dat is het gevolg van de Russische opzegging van het belastingverdrag met Nederland
Voor veel ondernemers is uitstel van de betaling van de tegemoetkoming vaste lasten, TVL, een forse tegenvaller. Ze hadden al weinig reserves en moeten ook nog eens vakantiegeld uitbetalen. Er blijft amper geld over om de boel straks weer helemaal open te gooien
Amazon, Apple, Facebook, Microsoft en Alphabet Inc (moederbedrijf van Google) ontwijken voor jaarlijks 32 miljard dollar aan belastingen in landen van de G20. Deze belastingschade is opgetreden gedurende de pandemie. Door zwakke belastingregels kunnen dergelijke bedrijven gemakkelijk belasting ontwijken.
1,7 miljoen werknemers, werkzaam in de horeca, evenementenbranche en reissector, krijgen dit jaar geen vakantiegeld. Mag dat eigenlijk wel? En moet het vakantiegeld altijd in mei uitbetaald worden? Mark Bloem, directeur bij HR-techbedrijf SD Worx Nederland, deelt een aantal van de meest voorkomende feiten en fabels over het vakantiegeld.
Ruim 113.000 bedrijven hebben vanwege de coronacrisis een vergoeding voor hun vaste lasten in het eerste kwartaal van dit jaar aangevraagd. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Ondernemingen konden tot en met 18 mei een aanvraag indienen.
De Europese Commissie komt nog dit jaar met een wetsvoorstel om het misbruik van brievenbusfirma's aan te pakken. 'Lege huls-ondernemingen' die alleen maar ergens geregistreerd staan maar er feitelijk niet economisch actief zijn, gebruiken zo'n constructie vaak om belasting te ontwijken, waar volgens de commissie sancties tegen moeten komen.
10 procent van de bedrijven heeft geen belasting betaald en de totale schuld bedraagt nu 16 miljard.
Tientallen en mogelijk honderden boeren en tuinders lijden financiële schade door problemen rond zonnepanelen. Volgens brancheorganisatie LTO Noord plaatsen steeds meer ondernemers zonnepanelen op daken van stallen en schuren. Dit vraagt van netbeheerders een grotere netaansluiting. Ook moeten zij de geproduceerde stroom afnemen. Helaas lukt dit in veel gevallen niet.
Uitkeringsinstantie UWV heeft na één week 12.000 aanvragen binnen voor de vijfde periode waarin ondernemers financiële steun voor hun loonkosten kunnen aanvragen. Het is daarmee de rustigste eerste week na opening van een nieuw loket voor de zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW),
Bijna 10 miljoen Nederlanders hebben de afgelopen periode aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting 2020.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl