Brussel stelt EU-standaard voor groene obligaties voor

De Europese Commissie stelt de introductie van een Europese standaard voor groene obligaties voor.

Obligaties die het zogeheten EUGBS-stempel dragen, moeten duurzaam investeren stimuleren. Investeerders weten dan zeker dat ze hun geld in echt groene zaken steken en voor bedrijven en overheden wordt het daarmee gemakkelijker om geld aan te trekken voor duurzame projecten.

De standaard is gelijk ook een maatregel om ‘groenwassen’ te voorkomen, dat wil zeggen investeringen die duurzamer worden voorgesteld dan ze werkelijk zijn. Met de EUGBS, die moet voldoen aan een serie normen en voorwaarden waarop ook EU-toezicht wordt gehouden, weten investeerders dat ze niet geflest worden. De uitgifte van een groene obligatie met het EU-stempel is vrijwillig, aldus het dagelijks EU-bestuur, er bestaan ook al andere aanvaarde standaarden.

Groene investeringen worden steeds populairder en zullen de komende jaren naar verwachting sterk stijgen. De commissie wil daarom ook groene leningen en hypotheken gaan stimuleren. Het privégeld is hard nodig om de Europese klimaat- en milieudoelstellingen de komende decennia te halen.

Gerelateerde artikelen