De ideale fiscaal professional doet meer dan de boekhouding

De moderne fiscale professional moet echt in staat zijn om het bedrijf fiscaal verder te helpen.

Door Juliette Goetzee

Vroeger huurde je een fiscaal professional in om je boekhouding te doen, bonnen te controleren en/of jouw belastingaangifte te doen. Deze rol is in de loop der jaren echter veranderd en behelst nu veel meer dan alleen de bovenstaande werkzaamheden. Zo moet hij of zij bijvoorbeeld niet enkel kennis van fiscale processen hebben, maar wordt kennis van bedrijfskunde veel belangrijker. Diegene moet de organisatie achter de cijfers snappen en het verder kunnen helpen. Aan welke verwachtingen een fiscaal professional nog meer moet voldoen? Wij vroegen het aan 250 Nederlandse ondernemers.  

Ervaring of opleiding?
Wat zijn de verwachtingen van een fiscaal professionals als het gaat om opleiding en werkervaring in deze kenniseconomie? Maar liefst 84 procent van de ondernemers geeft aan dat een opleiding vereist is om de ideale fiscaal professional te zijn. En dan het liefst op hbo-niveau. Driekwart van de ondernemers stelt dat dit niveau minimaal benodigd is bij hun ideale professional. Maar vinden de ondernemers een opleiding dan ook belangrijker dan ervaring? Het merendeel niet: zeventig procent vindt het belangrijker dat een fiscaal professional veel ervaring heeft dan dat hij of zij de juiste opleiding heeft. 

Wat doet een fiscaal professional nog meer?
Wie denkt dat een fiscaal professional alleen nog de boekhouding doet heeft het dus mis. Ze zijn voor veel bedrijven een onmisbaar onderdeel van de financiële processen. Maar liefst 87 procent van de ondernemers geeft dan ook aan dat ze van de ideale fiscaal professional verwachten dat deze ook bedrijfsadvies geeft. Kennis van bedrijfskunde is volgens 80 procent van de ondernemers belangrijk. 

Bij het bedrijfsadvies mag ook buiten de gebaande paden gedacht worden, want de grijze gebieden in de wet- en regelgeving kunnen namelijk ook wat opleveren. Minder dan de helft (40%) vindt dat de perfecte fiscaal professional alles volgens het boekje moet doen. Vrijwel alle ondernemers (94%) zijn van mening dat een ideale fiscaal professional ook buiten de vaste kaders moet denken. Juist door eens een ander route te nemen kan een fiscaal professional het bedrijf financiële voordelen opleveren en zo helpen het bedrijfsresultaat zo goed mogelijk te houden.  

De roep van ondernemers is duidelijk: ze hebben meer nodig dan iemand die de perfecte aangifte kan doen. Hoewel het belang daarvan natuurlijk niet vergeten mag worden. Fiscaal professionals moeten echt in staat zijn om het bedrijf fiscaal verder te helpen. Zo zien we in de praktijk dat ze bijvoorbeeld ook verwachten dat hun fiscalist op de hoogte is van wet- en regelgeving en jurisprudentie die hen kan helpen in hun bedrijfsvoering. Het is een ingewikkeld landschap en ondernemers willen geen kans onbenut laten op dit gebied. Een allround fiscaal professional krijgt dan ook de voorkeur boven iemand die enkel de juiste papieren heeft. Wil je dus als fiscaal professional echt het verschil maken dan is het belangrijk dat je je niet strikt tot de cijfers beperkt, maar het bedrijf verder helpt om in de moeilijke fiscale wateren te navigeren. 

Zet jij dit extra stapje voor je werkgever? Of ken jij iemand die echt de ideale fiscaal professional is? Bij Nextens geloven we dat iedereen recht heeft op een optimale fiscale aangifte. De rol van een goede fiscaal professional mag je hierbij zeker niet onderschatten. Daarom zijn wij op zoek naar de beste fiscaal professional van 2021. Geef jezelf of een ander op via: www.nextens.nl/nomineren
  
Juliette Goetzee is Managing Director bij Nextens

Gerelateerde artikelen