Banken hebben voor ruim 700 miljoen euro aan voorschotten aangeboden aan duizenden MKB klanten met een rentederivaat.
De al dan niet kwalijke rol van aandeelhouders bij overnames, en dan vooral bij vijandige pogingen, verdient meer aandacht.
Zowel ING als ABN AMRO werden dit weekeinde geplaagd door zogenoemde DDoS-aanvallen.
Het belang van cyberrisicomanagement neemt in 2018 verder toe door de groeiende afhankelijkheid van technologie, strengere eisen aan de bescherming van consumentengegevens en de stijgende waarde van niet-fysieke activa. In reactie daarop ontwikkelen verzekeraars steeds meer specialistische, op maat gemaakte cyberverzekeringen. Deze vervangen cyber-gerelateerde onderdelen in algemene verzekeringen.
Riskante beleggingen die vooral online worden aangeboden, zoals bij cryptovaluta of binaire opties, moeten worden verboden.
Consumenten zijn zelfverzekerd over hun persoonlijke online veiligheid, maar hackers bewijzen het tegendeel.
De Britse premier Theresa May wil harder optreden tegen falende bestuurders van bedrijven. Volgens haar moeten strengere regels ervoor zorgen dat de vrije markt in het Verenigd Koninkrijk wordt beschermd tegen roekeloosheid.
Ze richten zich op het hart van de connected economie en kunnen, zodra ze toeslaan, het succes of zelfs het bestaan van bedrijven van elke omvang en sector in gevaar brengen. Business interruption en cyber-incidenten zijn dit jaar de wereldwijde toprisico’s volgens de Allianz Risk Barometer 2018.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft weliswaar robuuste instrumenten om een nieuwe bankencrisis te voorkomen, maar er zijn nog wel enkele tekortkomingen.
Dirk Scheringa mag topbestuurders van De Nederlandsche Bank (DNB) onder ede horen over de rol van de centrale bank bij de ondergang van DSB Bank.
Vorig jaar zijn 3290 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard in Nederland. Dat is het laagste aantal na het jaar 2000, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
De energieleveranciers Fenor en Robin Energie sturen nog steeds onduidelijke rekeningen aan hun klanten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft daarom voorwaardelijke boetes opgelegd. Die moeten zij betalen als zij hun zaakjes niet uiterlijk begin volgende maand op orde hebben.
De nieuwe Europese privacywetgeving gaat snel van kracht. Maar veel betrokken onderschatten dit “lesje vanuit Brussel.”
Het begint nog onbezorgd: een computer die het niet meer doet. IT gaat op zoek naar de oorzaak. Dan de schrik: de ontdekking van een hack, een ransomware-aanval of datalek.
ABN AMRO moet mogelijk voor tientallen miljoenen euro's aan de schadevergoedingen uitkeren. De bank verloor bij het gerechtshof in Amsterdam een hoger beroep in een zaak rond het terugbetalen van hypotheekrente aan duizenden klanten. De rechtszaak was aangespannen door claimstichting Stop de Banken.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat strenger toezien op de meldplicht voor ongebruikelijke transacties op de financiële markten. Het gaat daarbij om mogelijke financiering van terrorisme of om vermeende witwaspraktijken.
Wie vanuit zijn bv belegt in Bitcoins en vergelijkbare cryptomunten, loopt bij het klappen van de bubbel risico dubbel verlies te lijden. Niet alleen verdampt de inleg, maar de kans bestaat dat de belastingdienst dit verlies als onzakelijk zal beschouwen waardoor het niet ten laste van de bv kan worden genomen.
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gedaald. In november zijn er 8 bedrijven minder failliet verklaard dan in oktober, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De afhandeling van klachten van ondernemers die het schip in zijn gegaan met rentederivaten, loopt opnieuw vertraging op.
Fraude, witwassen en corruptie kost bedrijven vaak meer dan 25.000 euro per incident.
Het ‘Internet of Things’ stelt organisaties voor nieuwe uitdagingen op het gebied van cybersecurity. Vaak ontbreekt de kennis over het beveiligen van toepassingen als slimme gebouwen, parkeergarages of machines.
Meer dan de helft van de Nederlanders bewaart wachtwoorden op een onveilige manier. Maar liefst 38 procent schrijft wachtwoorden op papier en 18 procent e-mailt deze naar zichzelf om ze niet te vergeten.
Voormalige topmannen van De Nederlandse Bank (DNB) en het Ministerie van Financiën, zoals Nout Wellink en Wouter Bos, moeten volgens Dirk Scheringa uiteindelijk onder ede worden verhoord. Een verzoekschrift tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor is inmiddels bij de Rechtbank te Den Haag ingediend.
Twee ex-topmannen van Ballast Nedam moeten eind deze maand voor de rechter in Utrecht verschijnen voor hun rol bij het omkopen van Saoedische prinsen, in ruil voor gigantische bouwopdrachten. Dat schrijft De Telegraaf.
Met de invoering van de nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), met ingang van 25 mei volgend jaar, worden bedrijven verplicht nog zorgvuldiger om te gaan met persoonlijke gegevens.
Werkgevers onderschatten op grote schaal de gevolgen voor de organisatie als werknemers kampen met financiële problemen.
Na vertraging en een stroef begin, zijn o.a. ABN AMRO en Rabobank momenteel bezig om hun relaties een voorschot op door de banken ingeschatte coulancevergoeding te betalen.
De Rabobank hoeft aan een ondernemer met een klacht over zijn rentederivaat geen schade te vergoeden, zo blijkt uit een uitspraak van de Geschillencommissie Rentederivaten van Kifid.
Het overgrote deel van de Nederlandse bedrijven verwacht dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming grote impact gaat hebben op de eigen bedrijfsvoering. Toch ligt slechts 36 procent op schema met de voorbereiding op deze nieuwe Europese privacywet.
Veel ondernemers hebben in het verleden rentederivaten afgesloten bij hun bank. De bedoeling was hiermee risico’s van rentestijgingen op leningen af te dekken. Dit is echter anders uitgepakt dan verwacht, waardoor banken ondernemers nu tegemoet dienen te komen door het Uniform Herstelkader Rentederivaten.
De Inspecteur van de Belastingdienst kan aan een ontbonden vennootschap onder firma (vof) geen bestuurlijke boete opleggen indien het beboetbare feit heeft plaatsgevonden vanaf 1 juli 2009. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft voldoende onpartijdig beslist in twee boetezaken. Tot dat oordeel komt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is een fractie toegenomen. In september 2017 zijn er vier bedrijven meer failliet verklaard dan in augustus, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De meeste faillissementen in september zijn uitgesproken in de handel.
Financieel-economische criminaliteit blijft frequent voorkomen bij het Nederlandse bedrijfsleven. Bijna driekwart van de ondervraagde organisaties geeft aan de afgelopen twee jaar ten minste een keer geconfronteerd te zijn met diefstal van geld of goederen, cybercriminaliteit, corruptie of concurrentievervalsing. Cybercriminaliteit laat de grootste opmars zien. Dat blijkt uit de 8e editie van de Economic Crime Survey van accountants- en advieskantoor PwC.
Het Nederlands Cyber Collectief heeft de Cyberwacht gelanceerd, een spoeddienst voor gehackte bedrijven. De spoeddienst bestaat uit een noodnummer voor mkb’ers én een specialist die direct ter plaatse komt als dat nodig is.
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is verder gedaald. In augustus zijn 39 bedrijven minder failliet verklaard dan in juli, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. Het aantal faillissementen bereikte het laagste niveau in deze eeuw, aldus het CBS.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl