“Slimme technologie grootste uitdaging cyberveiligheid”

Het ‘Internet of Things’ stelt organisaties voor nieuwe uitdagingen op het gebied van cybersecurity. Vaak ontbreekt de kennis over het beveiligen van toepassingen als slimme gebouwen, parkeergarages of machines.

Benodigde beveiligingsupdates blijven achterwege. Dat blijkt uit onderzoek van EY onder beveiligingsverantwoordelijken (vooral Chief Information Officers en Chief Information Security Officers) bij 1.200 organisaties wereldwijd, waarvan 23 in Nederland. 

De prioriteit van de ondervraagden ligt tegenwoordig bij de bescherming van nieuwe technologieën, aldus het onderzoek. Dan gaat het over Robotic Process Automation (RPA), advanced machine learning en dus IoT. Een meerderheid van de organisaties ziet meer cyberrisico’s dan een jaar geleden. Voor 59 procent van de ondervraagden vertaalt dit zich ook in een hoger budget voor cyberbeveiliging. Voor 87 procent is dit toch nog niet genoeg om alle bedreigingen te stoppen. Maar 4 procent van de ondervraagden geeft aan helemaal gerust te zijn over de cyberveiligheid in hun organisaties. 

Verantwoordelijkheid bij IT

De plek waar de verantwoordelijkheid ligt voor cybersecurity verschilt. Bij een merendeel van de organisaties (63 procent) is het de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling. Bij een kwart van de ondervraagden is de board de verantwoordelijke. 

[avg-advertorial slug=”kom-naar-een-volgend-event-voor-finance-professionals”]