Minister bekijkt verbod speculeren bitcoin

Minister Wopke Hoekstra wil over een paar weken duidelijk maken of een verbod op het speculeren rond bitcoins wenselijk en mogelijk is.

Verscheidene partijen in de Tweede Kamer dringen aan op regulering van cryptomunten en andere, soms omstreden, financiële producten zoals bitcoinfutures en zogeheten binaire opties.

Volgens de minister van Financiën gaan ,,onze gezamenlijke gedachten'' in de richting van een verbod op dit soort beleggingsproducten, maar dat vraagt om een toets. Hij hoopt de Kamer binnen enkele weken de uitkomst van die toets te kunnen melden.

Hoekstra waarschuwde al eerder voor de bitcoin onder het motto: 'Bezint eer ge begint'. Daarbij herhaalde hij de waarschuwingen van toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) dat beleggen in de bitcoin zeer riskant is vanwege de grote koersschommelingen.

Ook wereldwijd wordt de opmars van cryptovaluta's met argusogen bekeken. Veel banken en grote investeringsmaatschappijen vergelijken de waardegroei met de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. Uiteindelijk barstte die zeepbel en stortte de tulpenmarkt volledig in. In verschillende landen zijn al maatregelen genomen, met name tegen de uitgifte van nieuwe cryptomunten in zogeheten ICO's (initial coin offerings).

De koers van de bitcoin, de bekendste cryptomunt, schoot het afgelopen jaar van ongeveer 1000 dollar naar ruim 20.000. De laatste tijd is de waarde gezakt tot rond de 11.000 dollar, iets meer dan 8100 euro.

(ANP)

Gerelateerde artikelen