‘Zorginstellingen klaar voor horizontaal toezicht’

Zorginstellingen bereiden zich voor op horizontaal toezicht, een systeemtoezicht op de rechtmatigheid en betrouwbaarheid van zorgregistraties en declaraties. Dit blijkt uit de Financiële Zorgthermometer van HEAD, de vereniging voor zorgfinancials. De Financiële Zorgthermometer stond dit keer geheel in het teken van horizontaal toezicht.

Ruim 60% van alle zorginstellingen geeft te kennen dat ze verwachten met de huidige kwaliteit van de administratieve organisatie horizontaal toezicht afspraken te kunnen maken met het zorgkantoor, zorgverzekeraar en/of de gemeente. De verwachting is echter wel dat de eerste afspraken pas over anderhalf tot twee jaar gemaakt zullen worden.

Control framework

Horizontaal toezicht vereist onder andere een sterke administratieve keten wil het succesvol ingericht worden. HEAD heeft onlangs een Control Framework voor zorginstellingen gepubliceerd dat kan dienen als handreiking bij het inrichten van systeem toezicht. Basis van dit framework is vertrouwen gebaseerd op bewezen kwaliteit.

• Uitkomsten van de Financiële Zorgthermometer

Gerelateerde artikelen