Vrouwen en minderheden knappen af op accountancy

Minderheidsgroepen voelen zich niet vertegenwoordigd door de top.

Diverse en inclusieve accountantskantoren trekken gemakkelijker personeel aan, dat ook langer in dienst blijft. Kantoren met divers samengestelde teams hebben bovendien 45 procent meer kans om hun marktaandeel te vergroten. Maar bij veel kantoren gaat het nog niet ver genoeg.

Dat blijkt uit onderzoek van IMA (Institute of Management Accountants) en IFAC (International Federation of Accountants). Het onderzoek is gehouden onder drieduizend professionals, waaronder driehonderd accountants in Nederland. 

De diversiteit binnen de accountancy is toegenomen de laatste tijd, maar die is nog niet overtuigend doorgedrongen tot senior management. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen en LGBTQIA professionals en zestig procent van mensen uit etnische minderheden voelen zich onvoldoende vertegenwoordigd in de hogere functies. In Nederland, zo schetst het rapport, is nog geen kwart van de RA’s vrouw.

Tussen de zestig en tachtig procent van deze doelgroepen heeft de organisatie verlaten als gevolg van ongelijke behandeling en een gebrek aan inclusie. Een kwart keert uit onvrede de financiële sector de rug toe. 

 

 

Gerelateerde artikelen