Schandalen tasten wervingskracht PwC UK aan

Kritiek van politici en autoriteiten op de accountancy schaadt het beroep en bemoeilijkt de speurtocht van accountantskantoren naar nieuwe medewerkers. 85% van de nieuwe accountants van PwC UK komt uit het buitenland.

Dat zei Kevin Ellis, bestuursvoorzitter en senior partner bij PwC UK in de Financial Times. Het verloop van accountants bij PwC is dit jaar acht procent hoger dan in andere delen van het bedrijf, een stijging van 6 procent ten opzichte van 2020.

“Het accountantsberoep kan het zich niet veroorloven capaciteit te verliezen, omdat beleggers bedrijven willen beoordelen op klimaat- en andere ESG-kwesties”, aldus Ellis. “We hebben meer accountants nodig, niet minder.”

Slechts 15 procent van de accountants die PwC het komende kwartaal aanneemt komt uit Groot-Brittannië, aldus Ellis. De rest kwam uit het buitenland, bij gebrek aan kandidaten uit eigen land.

De accountancy in Engeland ligt de laatste tijd onder vuur vanwege een aantal grote bedrijven die instortten, zonder dat accountants alarm sloegen over red flags. Bekende Britse bedrijven als retailer BHS, outsourcer Carillion en caféketen Patisserie Valerie staan in dat rijtje. Een lid van het House of Commons zei in 2019 dat accountants medeplichtig waren aan faillissementen.

PwC wordt onderzocht door toezichthouders over de boekencontroles van het failliete mini-obligatiebedrijf London Capital and Finance en de Wyelands Bank. De big four kregen de afgelopen jaren boetes van 42 miljoen voor gebrekkige boekencontroles. 

"Op een gegeven moment heb je het gevoel dat er een muur van faillissementen aankomt", aldus Ellis. "Als de reactie weer is 'waar waren de accountants?', maakt dit het moeilijk om een ​​23-jarige te vertellen dat dit de omgeving is waar hij de komende 25 jaar van zijn carrière zou willen doorbrengen."

Volgens Ellis moet er bij het bekritiseren van accountants onderscheid gemaakt worden  tussen gevallen "waar achteraf bleek dat accountants ongelijk hadden" en gevallen waarin accountantskantoren "slecht gedrag" vertoonden.

"De accountancy heeft nog steeds een 'halo' voor starters, omdat het wordt gezien als een vertrouwde zakelijke training. Maar die aantrekkelijkheid loopt schade op als politici en regelgevers zich richten op de negatieve aspecten ervan.”

 

 

Gerelateerde artikelen