Samenwerkende Kredietunies benaderen provincies en pensioenfondsen voor funding

Nu de Eerste Kamer de Wet Toezicht Kredietunies heeft aangenomen, benaderen de Samenwerkende Kredietunies actief provincies en pensioenfondsen om een actieve rol te nemen in de ondersteuning van kredietunies.

‘Nu er een formeel groen licht is voor kredietunies, is de weg vrij voor provincies en pensioenfondsen om kredietunies actief te ondersteunen’, aldus voorzitter Jan Kamminga van de Samenwerkende Kredietunies. ‘Kredietunies zijn een startmotor voor nieuwe bedrijvigheid en dus economische groei in een provincie, of branche. Nu de Eerste Kamer de Wet heeft aangenomen, benaderen de Samenwerkende Kredietunies actief de provincies en pensioenfondsen om, waar dit nog niet gebeurt, een actieve rol te nemen in de ondersteuning van kredietunies.’

Kredietunies zijn coöperaties voor ondernemers door ondernemers. Kredietunies trekken geld aan van leden en zetten dit geld uit bij andere leden als ondernemingsfinanciering. De ondernemer wordt ook bijgestaan door een coach, meestal een van de andere leden van de kredietunie.  Kredietunies mobiliseren met andere woorden kapitaal dat anders maar stil ligt en zorgen door kredietverlening dat zowel  sociale cohesie onder ondernemers wordt versterkt en er in de lokale economie kan worden geïnvesteerd. Dit wordt ook wel de ‘common bond’ van een kredietunie genoemd. Door deze common bond zijn de ondernemers nauw betrokken en zetten zij ook hun eigen netwerk in om elkaar te versterken.

Professionele partijen, zoals provincies, gemeenten of pensioenfondsen zijn ook betrokken bij kredietunies, omdat zij de doelstelling van de kredietunie delen of ondersteunen. Zij kunnen een kredietunie steunen met hun MKB-netwerk, met een bijdrage in de opstartkosten of funding, of via het beschikbaar stellen van garantiefaciliteiten.

Gerelateerde artikelen