PwC Australië door het stof om agressieve groeiagenda

‘Prestatiegerichte, resultaatgerichte cultuur’ leidde tot belastingschandaal.

De Australische partners van PwC hebben het overtreden van regels door collega’s bij het nastreven van omzetgroei over het hoofd gezien. Dit als gevolg van een bedrijfscultuur die de onderlinge collegialiteit doortrekt tot in het absurde. Ja-knikken is de norm, waardoor de CEO van PwC Australië oppermachtig is geworden. Kritische geluiden over het functioneren van partners zijn er taboe.

Dat staat in rapport van de Australische overheid over het belastingschandaal in Australië waar PwC in verstrikt is geraakt. Dat ging over misbruik van belastinggeheimen van de overheid. Het schandaal ging over een PwC-partner die optrad als adviseur van de overheid. Vanuit die rol gaf hij informatie over aanstaande belastingwijzigingen door aan collega’s. Die verkochten de kennis aan Amerikaanse technologiebedrijven, waaronder Google en Uber.

Het rapport stelt dat een “agressieve groeiagenda ten koste gaat van de waarden en het doel van het bedrijf en lijkt te hebben bijgedragen aan integriteitsfouten. Een prestatiegerichte, resultaatgerichte cultuur is gebruikt als excuus om slecht gedrag te rechtvaardigen.”

PwC heeft in een reactie op het rapport beloofd om een onafhankelijke voorzitter aan te stellen die boven de CEO staat. Ook worden er allerlei wijzigingen in het bestuur van de lokale firma doorgevoerd. 

Uit onderzoek door advocatenkantoor Linklaters blijk dat er geen bewijs is gevonden dat PwC-medewerkers buiten Australië de vertrouwelijke informatie hebben misbruikt voor commercieel gewin. Ze wisten niet dat ze dat bepaalde informatie geheim was. 

Lees ook: PwC International grijpt in na belastingschandaal Australië
 

Gerelateerde artikelen