PwC International grijpt in na belastingschandaal Australië

Drie kopstukken weg na misbruik voorkennis van fiscale wetgeving

PwC global heeft hard ingegrepen bij de Australische vestigingen nadat een fiscaal schandaal is losgebarsten. De CEO Tom Seymour vliegt eruit. Een aantal andere kopstukken is op een zijspoor gezet. In het land klinken oproepen om PwC te weren van overheidsopdrachten.

Een zwaargewicht uit het Australische bedrijfsleven, Ziggy Switkowski, is aangesteld om onderzoek doen naar de integriteit van PwC Australië. Wellicht zullen nog meer partners het veld moeten ruimen.

Dit nadat PwC de hand wist te leggen op nieuwe fiscale wetgeving die nog op de tekentafel van de overheid lag. PwC gebruikte die voorkennis om grote klanten te helpen om belasting te omzeilen, met behulp van de aankomende wetgeving.

PwC kwam achter deze informatie omdat Peter Collins, een ex-partner, de overheid had geholpen bij het ontwerpen van de nieuwe fiscale wetgeving. Een lokale krant onthulde dat Collins de laan uit was gestuurd wegens het delen van vertrouwelijke informatie over de belastingplannen van de regering met PwC.

Volgens lokale media vroeg PwC 2,5 miljoen dollar aan veertien klanten voor advies over het ontwijken van de nieuwe fiscale regels. De roep zwelt aan om de namen bekend te maken van de betrokken partners van PwC en bedrijven die van de voorkennis profiteerden.

De nieuwe CEO van PwC Australië, Kristin Stubbins, zegt van de fouten te willen leren.
 

Gerelateerde artikelen