Leegloop plaag voor grote accountantskantoren 

Big four kwetsbaar door werkdruk, extern toezicht en benefits van concurrentie.

De grootste accountantskantoren kampen net als veel andere organisaties met krapte op de arbeidsmarkt én ondervinden daardoor steeds meer concurrentie van de rest van het bedrijfsleven.

Dit blijkt uit een analyse van recruitmentorganisatie Robert Walters op basis van cijfers van Jobfeed. Het aantal financevacatures bij de Big 4 lag in het derde kwartaal van 2021 36 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2019, het laatste volledige kwartaal voor het uitbreken van de coronacrisis. 

Van kwartaal één naar kwartaal twee 2020 halveerde het aantal financiële vacatures bij de big four (-46%), maar sindsdien zit het aantal vacatures ieder kwartaal op rij in de lift.

Die stijgende vraag van de big four accountantskantoren volgt een landelijke trend. Ook veel andere bedrijven en organisaties hebben moeite met het vinden van gekwalificeerde financials. Zo stonden er in het derde kwartaal van 2021 3370 vacatures voor accountants open, een stijging van 41 procent ten opzichte van een jaar eerder en tevens het hoogste aantal accountancyvacatures in de voorbije twee jaar. 

De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor de big four niet alleen lastig om nieuwe professionals te werven, het is ook een reden voor financials om over te stappen naar andere organisaties, merkt recruitment consultant Rob Steur. 

“De toch al zware werkdruk bij de big four wordt nog heviger, omdat de personeelstekorten ervoor zorgen dat het werk over minder mensen verdeeld kan worden. Dat leidt ertoe dat de piekbelasting in het busy season nu zo zwaar is dat nog meer accountants dan voorheen naar andere bedrijven vertrekken. Daar is de werkdruk niet per se minder, maar wel gelijkmatiger over het jaar verdeeld.”

De grote vier accountantskantoren lopen door de krapte op de arbeidsmarkt ook nog een ander risico: andere bedrijven proberen vaker hun eigen personeelstekorten op te lossen door talent actief bij de big four los te weken. Steeds meer bedrijven trekken big four-talent aan door de studieschuld over te nemen bij een overstap. Bij veel accountantsopleidingen worden werk en studie gecombineerd en schiet de werkgever de opleidingskosten voor. 

Een overstap naar het bedrijfsleven of kleinere accountantskantoren is volgens Steur ook aantrekkelijk omdat er minder druk is van toezichthouders. “Het werk op een kleiner accountantskantoor met een minder strikte scheiding tussen controle en advies vinden velen daarom veel leuker en afwisselender. Daarnaast is de sfeer er vaak gemoedelijker en zijn de lijnen korter.”

Ondanks de minder leuke kanten aan werken bij de Big 4 blijft een carrièrestart bij een van de grote accountantskantoren volgens Steur een uitstekende uitvalsbasis voor een verdere loopbaan binnen finance.

“Je wordt bij de Big 4 nog altijd geweldig opgeleid. Natuurlijk via de post-master accountancyopleidingen, maar ook on the job en via internationale trainingen. En je werkt samen met zeer gemotiveerde en slimme collega’s die jou naar grote hoogten stuwen. Als dan uiteindelijk blijkt dat een verdere carrière binnen de Big 4 niet bij jou past, heb je in ieder geval een geweldige basis en kun je bij praktisch elk ander bedrijf aan de slag.”

Gerelateerde artikelen