KvK: steeds meer ondernemende vrouwen

Het aandeel onderneemsters is sinds 2014 opgelopen van 34 procent naar 36 procent.

Dat meldt de Kamer van Koophandel.

Opvallend is dat er een sterke relatieve toename is van onderneemsters die jonger zijn dan 30 jaar en tegelijkertijd ook van onderneemsters die ouder zijn dan 45 jaar. Verder valt op dat steeds meer vrouwen starten als parttimer. 

In de provincies Noord-Holland en Utrecht zijn relatief de meeste vrouwen ondernemer per 1.000 inwoners, terwijl Groningen en Limburg de minste onderneemsters hebben per 1.000 inwoners. De populairste branches onder vrouwen zijn Gezondheid en welzijn, Kappers en schoonheidsverzorging en Cultuur en recreatie. 

Leeftijd
In de groep 30- tot 45-jarigen bevinden zich relatief de meeste onderneemsters, maar deze groep laat relatief de geringste groei zien in de afgelopen vijf jaar. Het zijn juist de groep jonge onderneemsters (tot 30 jaar) en de groepen onderneemsters vanaf 45 jaar – en met name de groep van 65 jaar en ouder – die relatief het snelst groeien.

Aandeel parttimers onder starters neemt toe
Zowel onder mannen als onder vrouwen neemt het aandeel parttimers onder starters toe. De toename van het aantal startende parttimers onder vrouwen is de afgelopen vijf jaar duidelijk sterker dan onder mannen. Een parttimer is een ondernemer die bij zijn of haar inschrijving in het Handelsregister heeft aangegeven dat hij of zij minder dan 15 uur aan zijn onderneming besteedt.

Relatief veel vrouwen ondernemen in Noord-Holland en Utrecht
In alle provincies is een toename te zien van het aantal onderneemsters per 1.000 inwoners. Relatief veel vrouwen ondernemen in Noord-Holland en Utrecht, en relatief weinig in Limburg en Groningen.

Gerelateerde artikelen