KPMG zet in de VS het mes in de organisatie

Een aantal adviseurs is overgeheveld naar de accountancy.

KPMG is de eerste van de Big Four waar banen sneuvelen. Voorlopig gebeurt dat alleen in de VS. Twee procent van de banen in de adviespraktijk worden geschrapt. Dit als gevolg van de zwakkere economie waar de adviesaanvragen teruglopen. 

Het besluit betekent dat 700 KPMG’ers hun koffers moeten pakken, zo maakte de vicevoorzitter van de adviesafdeling van KPMG in de VS bekend. Vooral de krimp in advies over fusies en overnames is voelbaar bij KPMG. Maar ook de vraag naar IT en strategisch advies is teruggelopen.

De kleinere vraag naar advieswerk is ook voelbaar bij andere Big Four-kantoren. Zo zette EY in de VS een streep door vakantiebonussen, de lokale variant van vakantiegeld. Het aantal vacatures van de Big Four is de helft kleiner dan een jaar geleden, zo meldt de Financial Times.

KPMG heeft nog geprobeerd om ontslagen uit te stellen door te snijden in andere kosten. Zo is de aanname van nieuwe medewerkers naar achteren geschoven en is er gesnoeid op het reisbudget. Ook werden adviseurs overgeheveld naar de accountantspoot van het bedrijf en naar de afdeling belastingadvies. 

Ook bij EY in Duitsland zijn banen gesneuveld, maar dat is het gevolg van de rol van dit kantoor bij het Wirecard-schandaal. Grote bedrijven lopen daar met een spreekwoordelijke boog om EY heen.

 

 

Gerelateerde artikelen