Jongeren verkiezen ondernemerschap boven baan

Vrijheid over werktijden en beter verdienen lokken jongeren weg.

In een krappe arbeidsmarkt waar de banen voor het oprapen liggen, zou je verwachten dat het aantal zzp’ers afneemt. Het tegendeel is waar. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg het aantal zelfstandig ondernemers in het derde kwartaal naar 1,2 miljoen. Vooral in de zorg- en welzijnsberoepen groeit het aantal hard, gevolgd door technische, commerciële en ICT-beroepen.

Dat signaleren arbeidsmarktdeskundigen en bevestigen cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel, meldt het AD. Arbeidsmarktdeskundigen verwachten dat de trend dit jaar doorzet. 

Zelf de regie houden over je werktijden en beter verdienen spelen een belangrijke rol, aldus arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV. "Vooral in krappe sectoren waar met roosters wordt gewerkt, zoals in de kinderopvang, zorg en het onderwijs, geven mensen aan dat ze zelf over hun werktijden willen gaan."

Opvallend is ook dat de animo onder jongeren om een eigen bedrijf te beginnen, groeit. Volgens het CBS is er een substantiële stijging (elf procent) in de leeftijdscategorie tussen de 25 en 40 jaar.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen