Inkomsten van multi-levelmarketingbedrijf terecht als row aangemerkt

De inspecteur van de Belastingdienst heeft de inkomsten van een verkoper van een multi-levelmarketingbedrijf terecht als resultaat uit overige werkzaamheden aangemerkt. Dat heeft Rechtbank Den Haag onlangs geoordeeld.

X (belanghebbende) was in 2013 zelfstandig verkoper bij een multi-levelmarketingbedrijf, dat diensten aanbiedt op het gebied van telecommunicatie en energie. De werkzaamheden die X voor het bedrijf verrichtte bestonden uit het verwijzen van potentiële klanten met het oog op de verkoop van producten door het bedrijf en het werven van nieuwe verkopers. In 2013 heeft X van het bedrijf € 26.044 ontvangen.

In geschil is of de activiteiten van X voor het bedrijf een bron van inkomen vormen. Rechtbank Den Haag overweegt dat X met zijn betrokkenheid bij het bedrijf in 2013 en de daaropvolgende jaren aanzienlijke bedragen aan inkomsten heeft gegenereerd. Het genereren van deze inkomsten was niet afhankelijk van onvoorspelbare factoren die door X niet te beïnvloeden waren. Voorts heeft X nauwelijks kosten gemaakt. De Rechtbank oordeelt dat het voordeel redelijkerwijs was te verwachten zodat sprake is van een bron van inkomen.

Met betrekking tot de vraag of X arbeid heeft verricht overweegt de Rechtbank dat X enkele andere verkopers heeft aangeworven en inspiratietrainingen heeft gevolgd. X heeft derhalve enige arbeid verricht waaraan de inkomsten zijn toe te rekenen. De Inspecteur heeft de inkomsten terecht als resultaat uit overige werkzaamheden aangemerkt, concludeert de Rechtbank.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen