Hoezo gouden tijden voor freelancers?

Er wordt te snel gezegd dat zzp'ers zo makkelijk verdienen. Dat zegt financieel expert Femke Hogema die veel zzp’ers helpt.

Vanmorgen sprak ze op BNR over de positie van de zzp'er op de arbeidsmarkt.

“Het onderwerp gaat me aan het hart”, zei Hogema. “Er wordt te snel gezegd dat zzp'ers zo makkelijk verdienen. 'Veel meer dan voor hetzelfde werk in loondienst!' roept men. Zelfs de zzp'er zelf stapt nog wel eens in die valkuil. Hij vergeet dan dat hij daarover nog wel belasting moet betalen of zij durft dan geen 80 euro per uur te vragen, want 'vroeger' verdiende ze met hetzelfde werk maar 25 euro per uur. De effecten van deze nogal wonderlijke vergelijking (want omzet is nog geen inkomen) zijn niet mals. Het CBS becijferde dat de armoede onder zzp'ers 5 keer hoger is dan de armoede onder werknemers. En hoogopgeleide werknemers verdienen 30 procent meer dan hoogopgeleide zzp'ers. 
Hoe kan dat nou toch?”

Hogema deelt vier redenen: 

1. Allereerst is omzet geen inkomen 
“Van die omzet van 80 euro per uur moeten al je kosten nog af. Je zult toch een computer nodig hebben, een website. Je moet je eigen opleidingen bekostigen. En wat dacht je van marketing en software kosten? De kosten voor kleine ondernemers zijn gemiddeld 25 procent tot 50 procent van de omzet! Met uitschieters zowel naar onderen (15%) als naar boven (80%).”

2. Vergeet ook niet de 'sociale voorzieningen' 
“Als zzp'er moet je zelf zorgdragen voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering en oudedagsvoorziening. Dat gaat toch al snel over duizenden euro's tot meer dan 10.000 euro per jaar.”

3. Je kunt geen 40 declarabele uren per week draaien!
“Het item van vanmorgen was gebaseerd op een onderzoek van Freelance.nl. Ik rekende hun uitkomsten even terug, en Freelance.nl gaat uit van 48 werkbare weken per jaar met 38 uur per week declarabele uren. Dat is eenvoudigweg niet realistisch. Als zzp'er zul je toch echt tijd vrij moeten maken voor marketing, netwerken, opleidingen en meer. Plus, de zzp’er zit wellicht ook af en toe een tijdje zonder opdracht en heeft geen recht op ww. In het uurtarief moet daarom genoeg ruimte zitten om een buffer op te bouwen.”

4. Dan maar liever in loondienst?
“Je zou bijna denken dat ik zzp’ers adviseer om in loondienst te gaan. Nou, niets is minder waar. Maar ik adviseer wel om te gaan ondernemen in plaats van freelancen. Ondernemen is in mijn optiek iets heel anders. Als je onderneemt, dan los je problemen van jouw klanten op de meest efficiënte manier op. En dat is niet door 38 uur per week declarabel te werken. Dan ga je op zoek naar manieren waardoor de oplossing die jij levert niet enkel en alleen afhankelijk is van de uren die je draait. En dat komt niet vanzelf. Dat vraagt een investering. In tijd. In geld. In energie. Dat vraagt van je dat je jezelf ontwikkelt. Dat je financieel bewust onderneemt. Dat jij degene bent die bepaalt waar je heen gaat, en niet de klant. In de realiteit van veel zelfstandige ondernemers is dat nog wel eens anders.”

Lees ook: Van boekhouder naar winstadviseur: 3 stappen

Gerelateerde artikelen