Knot (DNB) gaat feestje van dalende rente verpesten

Na de verwachte rentedaling in juni duurt het weer lang voordat de rente opnieuw gaat dalen.

De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap.

  • In juni zal de ECB naar verwachting de rente laten dalen in de eurozone
  • Er gaat een streep door de tweede rentedaling in augustus omdat de lonen te sterk stijgen
  • Mogelijk duurt het tot in 2025 voordat de rente voor de tweede keer omlaag kan

Volgens de DNB-baas is het nog te vroeg om een moment aan te wijzen voor de volgende renteverlaging, omdat daar de recentste gegevens van de loonstijgingen voor nodig zijn. “Het tempo van de loonstijgingen moet nog best wat omlaag”, zei Knot in een interview met de Japanse zakenkrant Nikkei. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Onder anderen Knots Griekse collega-beleidsbepaler Yannis Stournaras gaf al aan te rekenen op een tweede renteverlaging voor augustus. Dat lijkt de Nederlandse afgevaardigde wat te snel. “Elk kwartaal weten we weer meer over de arbeidsmarkt en dat is belangrijke informatie voor onze beleidsvergadering”, aldus Knot.

Het doel van de renteverlagingen is om de inflatie terug te krijgen naar rond de 2 procent. Volgens Knot zou hier echter pas in de loop van volgend jaar sprake van kunnen zijn. Hogere lonen zorgen ervoor dat mensen veel blijven uitgeven, met hogere prijzen tot gevolg.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen