Accountants wereldwijd zien nog zware strijd tegen inflatie

Stijgende kosten voor bedrijven kunnen de aantrekkende economie remmen.

Wereldwijd neemt het vertrouwen van accountants toe in de economie. De opeenvolgende dalingen in de afgelopen drie kwartalen is gekeerd. Vooral in de regio Azië-Pacific herstelt het vertrouwen van accountants. In West-Europa en Engeland is de vertrouwenswinst gematigd.

  • Accountants over de hele wereld zien de economische situatie weer iets rooskleuriger in
  • Maar er zijn zorgen over de oplopende bedrijfskosten, vooral in Azië en Afrika
  • Die kunnen leiden tot duurdere import waardoor de inflatie weer wordt aangejaagd in Europa en Amerika
  • Het is nog maar de vraag of de verwachte renteverlagingen er dit jaar gaan komen

Dat blijkt uit onderzoek van ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) en IMA (Institute of Management Accountants), twee wereldwijde organisaties voor accountants. De onderzoekers dichten het herstel van vertrouwen toe aan de verbeterde economische vooruitzichten.

Opvallend was ook de kleine stijging van het vertrouwen in Noord-Amerika, na een enorme stijging in het voorgaande kwartaal. Samen met een stijging van de andere sleutelindicatoren voor Noord-Amerika denken de onderzoekers dat het optimisme onder accountants het groeiend optimisme weerspiegelt in de voortschrijdende groei van de Amerikaanse economie.

Maar het is niet alleen maar goed nieuws van accountants. Ze zijn wereldwijd bezorgd over de gestegen kosten voor bedrijven. Dat is weer de eerste keer sinds ze de alarmbel luidden in de tweede helft van 2022. Accountants in Amerika en Europa maakten zich het minst zorgen over de kosten voor bedrijven, maar in het Verre Oosten en Afrika zijn de zorgen veel groter.

Dat kan leiden tot hogere kosten voor invoer, waardoor centrale banken zich opnieuw zorgen moeten maken over de inflatie, zo waarschuwen accountants. De laatste stap in de strijd tegen de inflatie kan zwaar kan nog zwaar worden, zo staat in het onderzoek. Mede door de sterke loonstijgingen en de oplopende olieprijzen.

Accountants houden er daarom rekening mee dat de langverwachte daling van de rentetarieven wel eens op de langere baan geschoven kan worden.

Lees hier het rapport van ACCA over de economische toestand in de wereld

 

 

Gerelateerde artikelen