Gemiste doelstelling drukt rendement groene bedrijfslening Enel

Hogere rente door missen vergroeningsdoelstellen

De Italiaanse energiegigant Enel bereidt zich voor op verhoogde rentetarieven op de aan-duurzaamheid-gelinkte bedrijfsleningen nadat het er niet in slaagde de emissiereductiedoelstellingen te halen.

  • Enel geconfronteerd met hogere rentebetalingen vanwege gemiste emissiedoelstelling
  • Marktanalyse suggereert een aanzienlijke financiële straf voor niet-naleving.
  • De innovatieve financieringsaanpak van Enel was gericht op het bevorderen van duurzaamheid.

Het wereldwijd opererende bedrijf behaalde de eigen emissiedoelstellingen voor 2023 niet, waaraan de rendementsuitbetaling van de bedrijfsobligaties mee gekoppeld is. Als gevolg hiervan wordt het nu geconfronteerd met verhoogde couponbetalingen als gevolg van de koppeling tussen emissiedoelstellingen en obligatievoorwaarden.

Financiële gevolgen van niet-naleving

Analyse door het Amerikaanse financiele persbureau Bloomberg Intelligence geeft aan dat het niet halen van de emissiedoelstellingen van Enel zal leiden tot een extra rentebetaling van $89 miljoen over obligaties ter waarde van $11 miljard. Deze strategie had tot doel de verwezenlijking van vooraf bepaalde duurzaamheidsprestatiedoelstellingen (SPT’s) binnen vastgestelde termijnen te bevorderen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Markteffecten

De uitgifte van de verhandelbare bedrijfsfinanciering -die gekoppeld zijn een de duurzaamheid van Enel – markeerde in 2019 een belangrijke stap in het bevorderen van duurzame bedrijfsfinancieringen. Daarmee was het bedrijf een van de eerste bedrijven die rendement op bedrijfsleningen koppelde aan vergroening en verduurzaming. De tegenslag is de grootste ‘couponstraf’ sinds deze vorm van financiering op de markt de intrede deed.

Externe factoren 

Enel wijst op de aanhoudende energiecrisis als een bijdragende factor aan het niet halen van de emissiereductiedoelstelling.

Gerelateerde artikelen