Herziening Landbouwnormen 2014: Productierechten en ammoniakrechten

De Landelijke Landbouwnormen 2014 zijn op enkele punten aangepast. Het gaat om de productierechten voor varkens- en pluimvee en de stikstofdepositieruimte (ammoniakrechten), zo meldt de Belastingdienst.

Deze wijziging is verwerkt in hoofdstuk 18 van de Landelijke Landbouwnormen 2014.

Varkens- en pluimveerechten

De varkens- en pluimveerechten die op 1 januari 2015 zouden vervallen, komen niet langer op deze datum te vervallen. In hoofdstuk 18 van de Landelijke Landbouwnormen 2014 stond om die reden dat afschrijven op varkens- en pluimveerechten niet meer is toegestaan. Uit een verdere analyse van het Ministerie van Economische Zaken is gebleken dat het zo goed als zeker is dat de varkens- en pluimveerechten zullen worden afgeschaft en dus een beperkte levensduur hebben. Daarom is besloten om afschrijving op varkens- en  pluimveerechten alsnog toe te staan. Hierbij wordt aangesloten bij de verwachte einddatum van 31 december 2017 zoals die door het Ministerie van Economische Zaken is ingeschat. De afschrijving is maximaal 20% per jaar. De resterende boekwaarde mag volledig ten laste van de winst worden gebracht in het jaar dat de varkens- en pluimveerechten worden afgeschaft.

Stikstofdepositieruimte (ammoniakrechten)

In de Landelijke Landbouwnormen 2014, hoofdstuk 18 staat dat afschrijven op stikstofdepositieruimte (ammoniakrechten) niet is toegestaan omdat deze regeling geen einddatum heeft. Inmiddels is duidelijk dat de ammoniakrechten vanaf 1 juli 2015 vervallen. Ook waren er in 2014 al aanwijzingen dat ammoniakrechten op korte termijn zouden worden afgeschaft. Daarom is afschrijven op ammoniakrechten in 2014 toegestaan. De afschrijving is maximaal 20% van de aankoopkosten. De boekwaarde die resteert op 1 juli 2015 mag dan volledig ten laste van de winst worden gebracht.

Hoofdstuk 18 Landelijke Landbouwnormen aangepast

De tekst van de Landelijke Landbouwnormen 2014 hoofdstuk 18 is hieraan aangepast. Bij de varkens- en de pluimveerechten is onderscheid gemaakt tussen een gebroken boekjaar en een boekjaar gelijk aan het kalenderjaar. Over de aangepaste normen bestaat overeenstemming met het landbouwbedrijfsleven.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen