EY en PwC vechten in rechtbank AFM-boetes aan

Woensdag diende voor de Rotterdamse bestuursrechter een proefproces van PwC en EY tegen toezichthouder AFM. De accountantskantoren gingen in beroep tegen de boetes die de AFM vorig jaar had opgelegd vanwege het verzaken van de ‘zorgplicht’.

Het proefproces moet duidelijkheid geven of de AFM bij de periodieke kwaliteitstoets op basis van enkele gerichte steekproeven mag concluderen dat de kantoren tekortschieten in hun zorgplicht, met een fikse boete en reputatieschade als resultaat, zo schrijft Het FD. Volgens de krant viel tijdens de zitting meerdere keren het woord 'stemmingmakerij', als de aanpak van de AFM en van diens advocaten werd omschreven.

De NRC meldt dat het er in de rechtszaal soms ´kribbig´ aan toe ging. Naast de kernvraag of de AFM op basis van een steekproef met dossiers met fouten mag concluderen dat de accountantsorganisaties tekortschoten en dus hun zorgplicht schonden, kaartten de accountants een breder probleem aan: ze vinden dat ze het in de ogen van de AFM eigenlijk nooit goed kunnen doen. De AFM ontkent dat accountants foutloos moeten zijn.

Gerelateerde artikelen