Eindelijk zit de export weer in de lift

Vanaf juni 2023 tot en met maart ging de uitvoer alleen maar neerwaarts.

De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

  • Al een jaar is het sukkelen met de uitvoer van producten uit Nederland
  • Eigenlijk zou de export dit jaar niet meer herstellen
  • In maar was er nog een enorme krimp van meer dan vijf procent
  • Maar de omstandigheden voor een betere export worden steeds beter

Dat is eerder dan wat werd voorspeld. Begin dit jaar werd door sommige onderzoekers gesteld dat de export dit jaar gelijk zou blijven in het beste geval. Het herstel lijkt dus iets eerder te komen.

In maart kromp de export nog met 5,2 procent. Vanaf juni 2023 tot en met maart dit jaar liet de uitvoer een daling zien. De goederenimport was in april wel lager dan een jaar terug. Daar ging het om een daling van 5,3 procent.

Het statistiekbureau meet ook iedere maand of de omstandigheden gunstig of ongunstig zijn voor de internationale handel. Volgens die zogeheten exportradar zijn de omstandigheden voor de export in juni minder ongunstig dan in april. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling jaar op jaar van de wisselkoersen minder ongunstig was. Ook was de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie kleiner.

Kwakkelende Duitse economie tast Nederlandse export aan

Gerelateerde artikelen