Eenmanskantoor mag naam met ‘accountants’ voeren

De schoonheidsprijs verdient het niet, maar een eenmanskantoor mag een handelsnaam en een domeinnaam voeren waarin ‘accountants’ wordt gebruikt. Tot dat oordeel kwam de Accountantskamer onlangs.

Bij de tuchtrechter was een klacht ingediend tegen een RA met een eenmanskantoor. Volgens de klager suggereert de gehanteerde handelsnaam en de domeinnaam ‘[B]-accountants.nl’ dat er meer dan één accountant bij het kantoor werkzaam is, terwijl alleen betrokkene als accountant aan het kantoor is verbonden. Hiermee zou het kantoor van de RA zich groter en deskundiger voordoen dan het in werkelijkheid is.

Volgens de tuchtrechter levert het voeren van een handelsnaam/domeinnaam met de term ‘accountants’ door een kantoor waaraan maar één accountant is verbonden, op zichzelf beschouwd geen schending op van  het fundamentele beginsel van integriteit. Andere omstandigheden die het oordeel rechtvaardigen dat de RA niet eerlijk en oprecht is opgetreden en de waarheid geweld heeft aangedaan, zijn niet gebleken. Betrokkene legt op de website van het kantoor duidelijk uit dat het een eenmanskantoor is.

‘Niettemin verdient het geen aanbeveling om een kantoornaam te voeren die suggereert dat er meer dan één accountant aan het kantoor is verbonden, terwijl dat feitelijk niet het geval is,’ aldus de Accountantskamer. De Accountantskamer geeft de NBA dan ook in overweging zich te beraden over de vraag of zij regelgeving op dit stuk weer noodzakelijk acht.

 Beslissing in de zaak onder nummer van: 15/1161 Wtra AK

Gerelateerde artikelen