ECB: Rente omlaag? Dan moet eerst de loongroei dimmen

De loongroei wordt een steeds belangrijker aanjager van de inflatie.

De ontwikkeling van de lonen in de eurozone speelt een steeds grotere rol bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zei ECB-president Christine Lagarde tijdens een toespraak in het Europees Parlement in Brussel. 

"De loongroei blijft sterk en dat zal naar verwachting ook zo blijven. Die zal daarmee een steeds belangrijkere aanjager van de inflatie worden in de komende kwartalen", aldus Lagarde.

Hoewel de inflatie in 2024 volgens Lagarde geleidelijk verder zal afnemen, blijven er risico's bestaan dat de inflatie weer oploopt en hebben de beleidsmakers meer zekerheid nodig dat de prijsstijgingen daadwerkelijk terugkeren naar de doelstelling van 2 procent. De loonontwikkeling voor dit jaar hangt volgens de ECB-president vooral af van de uitkomst van lopende of komende onderhandelingsrondes die een grote impact zullen hebben op een groot deel van de salarissen van werknemers in de eurozone.

Binnen de ECB wordt druk gedebatteerd over wanneer de centrale bank de rente weer kan gaan verlagen, nu de inflatie flink is afgekoeld ten opzichte van het piekniveau in 2022. De meningen lopen daarbij uiteen van een eerste renteverlaging in april of in juni.

Lagarde heeft zelf aangegeven "het waarschijnlijk te achten" dat de rente deze zomer zal worden verlaagd. Tegen die tijd zijn namelijk meer gegevens bekend over de loonontwikkelingen in het eurogebied. Ook president van De Nederlandsche Bank (DNB) en ECB-bestuurder Klaas Knot verklaarde eerder dat de aanpassing van de loongroei aan de inflatie nog het enige ontbrekende stukje in de rentepuzzel van de ECB is. Zodra dat stukje op zijn plaats valt, kan de ECB volgens Knot de rente verlagen. (ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen