‘Dit jaar geen kortingen op pensioenen te verwachten’

Voor dit jaar zijn vrijwel geen kortingen op de pensioenen te verwachten. Dat stelde staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de toekomst van het Nederlands pensioenstelsel.

De situatie is niet heel acuut, benadrukte Klijnsma. Ze verwacht geen grootschalige kortingen. ‘Behalve bij een paar heel kleine fondsen zijn kortingen niet aan de orde’, zei ze.

Ze reageerde op de onrust bij verzekerden over de lage rentestanden. Daardoor moeten pensioenfondsen een hogere buffer handhaven en wellicht hun pensioenen verlagen.

Klijnsma wees erop dat De Nederlandsche Bank (DNB) in april de stand van zaken opmaakt over de situatie tot en met eind maart van dit jaar. In mei reageert het kabinet. DNB houdt toezicht op pensioeninstellingen en levensverzekeraars waar mensen een aanvullend pensioen opbouwen.

Partijen in de Kamer maken zich grote zorgen over de gevolgen van de lage rente voor de pensioenen. Onder anderen SP’er Paul Ulenbelt haalde fel uit naar de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente zo laag houdt. ‘De fondsen moeten zich arm rekenen door het idiote gedrag van de ECB’, zei hij.

De ECB sloopt het Nederlands pensioenstelsel, aldus Machiel de Graaf (PVV). En CDA’er Pieter Omtzigt vroeg zich af of de ECB haar boekje niet te buiten gaat met haar huidige beleid.

De dreiging van pensioenkortingen overschaduwde dan ook het debat over de toekomst van het pensioensysteem. ‘Hoezo het beste stelsel ter wereld? Dat gelooft niemand meer’, zei Ulenbelt.

Staatssecretaris Klijnsma beloofde nog voor de zomer met varianten voor verbeteringen te komen.

 

 

(ANP

Gerelateerde artikelen