Crowe Foederer is klaar voor de digitale toekomst

Met het bouwen van een slim platform voor data science geeft accountantskantoor Crowe Foederer vol gas met big data.

Door Paul van de Graaf

“Onze klanten meer toegevoegde waarde bieden.” Dat is de missie van Johan Daams, CEO van Crowe Foederer: met 450 medewerkers en 8 vestigingen een van de grotere accountantskantoren in Nederland. Daams vindt dat zijn kantoor meer aan data science moet gaan doen om voor zijn klanten relevant te blijven. “Na twee jaar voorbereiding zijn we nu zover.”

“Onze klanten beschikken doorgaans over een schat aan informatie, waarvan misschien 20 procent wordt gebruikt bij het opstellen van de jaarrekening. Veel mogelijkheden blijven hierdoor onbenut. Zeker als de interne informatie waarover ieder bedrijf beschikt gekoppeld wordt aan externe databanken.” 

Om met data science aan de gang te kunnen gaan, is er uiteraard een ingenieus systeem nodig waarmee je die veelheid aan verschillende data kunt binnenhalen, koppelen en via algoritmes kunt rangschikken en analyseren. Een systeem dat vanwege het kostenaspect bovendien schaalbaar moet zijn, dus geschikt voor alle klanten – groot en klein. “Dat systeem hebben wij zelf gebouwd: het Foederer Data Science platform. Zover ik weet, bestaat een dergelijk schaalbaar platform wereldwijd nog niet”, aldus Daams. 

Behalve de schaalbaarheid, heeft het platform nog een tweede unieke eigenschap: het is in staat om behalve financiële gegevens ook transactiegegevens van belangrijke bedrijfsprocessen te monitoren: inkoop, voorraad, verkoop, financiën en human resources. Van al deze processen haalt het platform data binnen, controleert en rubriceert deze, en maakt vervolgens via slimme algoritmes analyses. “Met een onderbouwd advies en concreet verbeterplan voor de klant als eindresultaat.”

Na twee jaar van bouwen en testen wordt het platform gefaseerd uitgerold over de audit-klanten van Crowe Foederer. In de loop van 2019 volgt de uitrol naar het midden- en kleinbedrijf. “Met het bouwen van een platform alleen ben je er nog niet”, weet Daams. “Onze accountants moeten zich de nieuwe manier van werken eigen maken en in de praktijk leren toe te passen. Vandaar dat we in samenwerking met Markus Verbeek Praehep en Computrain onlangs zijn gestart met een eigen interne opleiding. Hierin komen de mogelijkheden van data science uitgebreid aan de orde, zoals hoe op basis van statistiek en algoritmes voorspellingen te maken zijn en hoe risicoanalyses uitgevoerd kunnen worden. Het is een erkende opleiding op HBO-niveau, waarvan de eerste 30 accountants binnenkort afstuderen.”


Foto: Erik de Brouwer, Imagestudio Eyecatcher.

Behalve accountants heeft Crowe Foederer inmiddels ook een team van andere beroepsgroepen in dienst, die nauw met de financiële experts samenwerken: econometristen, data-analisten en it-ers. Hoogopgeleide professionals die complexe data en databanken aan elkaar kunnen koppelen, analyseren en interpreteren. “Het monitoren van data wordt de hartslag van bedrijven”, aldus Daams. “Ons vak zal op termijn evolueren naar kunstmatige intelligentie en wij zijn er klaar voor.”

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-16-juni-2020″] 

Gerelateerde artikelen